Vranje se zadužuje još 258 MILIONA

U fokusu - Sreda 27.01.2016 - 11:42

Skupština Grada Vranja usvojila je u ponedeljak 25. januara Predlog odluke o zaduživanju lokalne samouprave za 2016. godinu kojim će se kreditno zadužiti za 286,3 miliona dinara. Od ove cifre, 258 miliona je novi kredit, a ostatak predstavlja zaostali dug po kreditu iz prošle godine, objasnio je odbornicima član Gradskog veća za budžet i finansije Dragan Spirić.

Kamate trenutno rekordno niske; Foto: D. Dimić Kamate trenutno rekordno niske; Foto: D. Dimić

On je još rekao da je Uprava za javni dug elektronskom poštom poslala tumačenje po kome je ukupan neotplaćeni kredit lokalne samouprave 462 miliona dinara zaključno sa 31. decembrom 2015, te da se dozvoljava navedeno novo zaduživanje s početka teksta, te da se radi o pedeset odsto od trenutnog mogućeg zaduženja Grada Vranja.

- Dobar deo ranijih kredita ističe ove godine, a najvažnije je što se završava otplata kredita za Branu Prvonek koja vuče 50 miliona godišnje, trećinu ukupne otplate u 2016. godini - navodi Spirić.

Deo novca od kredita koristiće se za finansiranje komunalnih projekata - fekalni kolektor za industrijsku zonu Bunuševac, seoski putevi, gradske ulice i trgovi, deo sredstava za Hirurški blok, balon salu i toplovod u Vranjskoj Banji, kao i za robnu pijacu u naselju Tekija i još neke projekte.

Značajan deo otići će na otplatu 100 miliona dinara kredita koji će grad podići da bi platio Vojsci Srbije za zemljište u Industrijskoj zoni Bunuševac prema ugovornoj obavezi sa Ministarstvon odbrane. Još 15 miliona Vojsci će biti plaćeno iz vlastitih budžetskih sredstava.


Odbornik i šef lokalnog SDS Igor Andonov kaže da bi najbolje bilo da se grad uopšte ne zadužuje, da projekte finansira iz sopstvenog budžeta, a da ako već mora da se zaduži to budu samo kapitalne investicije od životne važnosti za građane.

- Ova lokalna vlast ne koristi fondove ministarstava, sredstva Evropske unije i drugih donatora koje smo mi u periodu 2008 - 2012. obilato koristili.

Imali smo tada u Vranju na desetine projekata koje su Vlada Srbije i drugi donatori sufinansirali sa pedeset odsto sredstava. Sada ova vlast nema nijedan, osim projekta za izgradnju Hirurškog bloka.

Razlika u novcu koji smo mi kao vlast namakli u prethodnom mandatu može se izraziti u milijardama dinara. Ko je kriv za to, ja znam, ali će o tome odlučiti građani na predstojećim izborima
- navodi Andonov.

Odbornik SNS Miroslav Nešić kaže da svaki dobar gradonačelnik i gradski menadžer ima budžet iz koga finansira projekte.

- Svako može da se zaduži, ali to nije rešenje. Treba da se radi i uštedi i da se iz tih izvora finansiraju projekti.

 


Mislim da je 286 miliona preveliko zaduženje, problematično je u šta će biti potrošene pare, pominju se neke obaveze grada koje nisu prioritetne i nužne da bi se finansirale kreditima
– kaže Nešić.

Navodi primer trotoara na trgu Kralja Milana ispred zgrade gradske uprave.
 
- Koliko još puta taj deo grada mora da se uređuje?! Samo se bacaju pare na uređenje centra. A verovatno sada kao neko predizborno dodvoravanje biračima neko se setio asflatiranja seoskih puteva sa 78 miliona dinara umesto da se kontinuirano asfaltiraju te saobraćajnice.

I na kraju vidimo iz skupštinskih izveštaja da se svi naši komunalni programi već nekoliko godina finansiraju uglavnom iz kredita. Tako je bilo i 2013. i 2014. godine
- navodi Nešić.


Većnik Spirić objasnio je odbornicima da je zaduživanje sada vrlo povoljno jer su kamate rekordno niske i iznose 2,8 odsto za poslednji kredit u 2015. godini.
 
- Nekada su uzimani krediti sa kamatama od 7 odsto - pravi poređenje Spirić.
 
Grad trenutno ima razna zaduženja. Najskuplje ga koštaju dinarski krediti kod Fonda za razvoj gde su kamate išle i preko 14 odsto. Srećom, otplate po tim kreditima uskoro ističu.

- Na nedavnom sastanku u Vladi Srbije izneti su podaci o stanju zaduženosti lokalnih budžeta. Prosečna zaduženost je oko 9 odsto od budžeta.

Naša otplata kredita u 2015. će biti 140 miliona, što je negde 6-7 odsto od ukupnih tekućih prihoda. Kada je ukupan budžet u pitanju, to je i manje.

Znači, Grad Vranje je manje zadužen od prosečne zaduženosti lokalnih samouprava u Srbiji i ispod je granice zaduženosti koju dozvoljava Zakon o javnom dugu
– zaključuje Spirić.

Dejan Dimić  
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: