Novak stvarno najbolji

Nacionalni sport - Nedelja 12.07.2015 - 20:38

Novak Đoković potvrdio je da je trenutno najbolji teniser sveta odbranivši titulu na Vimbldonu, pobedom nad Rodžerom Federerom u finalu.

Treći trofej na Vimbldonu. Beta/AP Photo/Alastair Grant Treći trofej na Vimbldonu. Beta/AP Photo/Alastair Grant

Đoković je u izuzetno kvalitetnom finalu savladao Federera rezultatom 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3 i tako došao do trećeg trofeja na terenima Ol Ingland Klaba.

Najbolji sportista Srbije tako je došao do devetog Gren slem trofeja i što je možda još važnije, ekspresno je preboleo težak poraz u finalu Rolan Garosa od Stana Vavrinke.

Vavrinkin sunarodnik Rodžer Federer ostao je na 17 titula na najvećim turnirima, izgubivši svoje deveto finale.

Srpski i švajcarski teniser odigrali su jubilarni 40. međusobni duel i Đoković je konačno uspeo da izjednači na 20-20 u pobedama. To je po broju odigranih mečeva drugo najveće rivalstvo u open eri, iza Đokovića i Nadala koji su odigrali 44 meča. Na travi je sada 2-1 za Srbina, a isti rezultat je i u finalima Gren slemova. Takođe, Đoković je postao jedini igrač u open eri koji je igrao najmanje po 40 mečeva sa dvojicom rivala. Federer i Nadal jedini su koje je Novak pobedio 20 i više puta u karijeri.

On je uspeo da uradi nešto što niko nije skoro deceniju – da odbrani titulu na Vimbldonu. Ovim trofejom prestigao je veličine poput Andrea Agasija, Ivana Lendla, Džimija Konorsa, Kena Rouzvela, i Freda Perija koji su osvojili osam Gren slemova.

O samom meču koji je trajao skoro tri sata i koji je jednom prekidan zbog kiše ima mnogo toga da se kaže, i postoje mnogi faktori zbog kojih je Novak slavio.

Prvi i osnovni jeste odnos servis-ritern u kojem je Đoković dominirao i koji već godinama pokazuje da je najvažniji tenisu. Srbin je drugim udarcem uspevao da otera rivala kojem početni udarac nije dobar kao u polufinalu sa Endijem Marijem. S druge strane, uvek je mogao da se osloni na udarac u važnim trenucima i prebrodi određene probleme.

Takođe, Švajcarac nije uspevao da bude koncentrisan kod drugog ili trećeg udarca, a bez toga se ne može ni razmišljati o pobedi nad najboljim na svetu. Mentalna stabilnost je uvek krasila Đokovića i još jednom se pokazalo da ume da 'uđe u glavu' Rodžeru i eksploatiše slabosti protivnika.

To mu je pomoglo da prebrodi težak period posle gubitka drugog seta u kojem je propustio čak sedam set lopti. Na kraju je imao 13 asova, jedan manje od Federera, uz 46 direktnih poena i samo 16 neiznuđenih grešaka. Rodžer je bio mnogo agresivniji (58 vinera), ali je i više grešio (35 grešaka).

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: