Prvi zlatni momci opet na zlatnom balkonu

Nacionalni sport - Četvrtak 02.07.2015 - 11:19

Dve decenije od atinske evropske titule naših košarkaša - Sećanje na Saletovih devet trojki, Sašino zakucavae, Paspaljevu pesmu.

  Reprezentacija Jugoslavije 1995. na pobedničkom postolju u Atini Foto N. Paraušić Reprezentacija Jugoslavije 1995. na pobedničkom postolju u Atini Foto N. Paraušić

Vidimo se večeras na balkonu! Sportska Srbija je danima na nogama. Nisu se još čestito ni slegle emocije sa proslave svetske titule fudbalera i evropske titule košarkašica, a balkon Starog dvora će ponovo biti mesto susreta i sećanja. Slavna jugoslovenska košarkaška generacija koja se 2. jula 1995. u Atini okitila titulom prvaka Evrope, obeležiće veliki jubilej novim izlaskom na terasu šampiona!

Beograd i Srbija prave veliku feštu u slavu Dušana Ivkovića i ekipe koja je pre tačno dve decenije iz čistog inata uradila ono što je naciju držalo nedeljama u transu. U velikom finalu u Olimpijskoj dvorani u Atini pala je Litvanija (96:90), Aleksandar Đorđević je imao svoj šou. Ubacio je Sabonisu i društvu 41 poen (devet trojki), Saša Danilović je imao legendarno zakucavanje "u facu" litvanskog centra, a kapiten Žarko Paspalj razbio je maler iz klupske karijere u Grčkoj i te atinske noći na poklon dobio pesmu za ceo život: "Sad si uz'o trofej Paspalje...".


Mnogo je simbolike u vezi sa večerašnjim događajem. Evo samo jednog detalja. U julu 1995. na balkonu se nije pojavio junak finala sa Litvancima Aleksandar Đorđević, jer je ostao u Atini gde je obavljao poslednje pripreme za svoje venčanje.

- Nikada nisam prežalio taj dan i činjenicu da nisam izašao na balkon - govorio je godinama Đorđević.

Evo i simbolike... Aktuelni selektor Srbije stiže na večerašnje slavlje pravo iz Atine. Sa promocije u Panatinaikosu, iz dvorane u kojoj je pre 20 godina zatrpao koš Litvanaca. Popeo se Đorđević konačno na balkon prošle godine kao vođa nove generacije srpskih igrača, sa svetskim srebrom oko vrata. Večeras će za njim, Ivkovićem i Paspaljem na terasu šampiona redom da izađu: Bodiroga, Danilović, Obradović, Sretenović, Berić, Rebrača, Divac, Savić, Tomašević i Koturović.

ČOVIĆ: SIMBOL USPEHA

NEBOJŠA Čović, gradonačenik Beograda 1995, rado se seća proslave zlata iz Atine.

- Te 1995. naša zemlja je bia u velikoj krizi, problemima, sam ambijent zbog rata u okruženju i sankcija bio je težak. Tadašnji predsednik i gensek KSJ, Vesko Barović i Rade Petrović su se obratili za pomoć Skupštini Beograda. Kao najoperativniji deo vlasti u državi, obezbedili smo, sa KSJ, sredstva koliko smo mogli da izvanredna reprezentacija ode na EP. Već znate kakav je uspeh usledio - objašnjava Čović, tada gradonačelnik Beograda, dok je Zoran Milošević bio predsednik izvršnog odbora grada. - Uz sve što se dešavalo, od navijanja, pa do hrvatskog silaska sa postolja, zlato je u tom trenutku, ne samo za košarku, nego i za građane zemlje bio tračak nade, pa smo se u Skupštini grada dogovorili da ih dočekemao kako dolikuje velikima. Otvorili smo balkon koji se do danas sačuvao kao simbol naših sportskih uspeha.


JUGOSLAVIJA - LITVANIJA 96:90 (48:49)

DVORANA "Marusi": Gledalaca: 17.000. Sudije: Picilkas (Grčka), Toliver (SAD).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 12, Danilović 23, Obradović 5, Sretenović, Paspalj 5, Berić, Đorđević 41 (trojke 12/9), Rebrača 1, Divac 5, Savić 4, Tomašević, Koturović.

LITVANIJA: Homičius 3, Štombergas 2, Lukminas, Krapnikas, Kurtinaitis 6, Sabonis 20, Karnišovas 19, Marčuljonis 32, Einikis 8, Markevičijus.

PROGRAM PROSLAVE
PROGRAM proslave jubileja zlatne medalje iz Atine počinje u 20.00 Svečanom akademijom. Fasada Starog dvora biće pretvortena u podlogu za 4D projekciju fotografija i snimaka iz Atine, iz jula 1995. Ceo događaj direktno će prenositi RTS. U muzičkom programu učestvuju grupa "Viva voks" i bubnjar Dragoljub Đuričić. Na balkonu će se sa šampionima iz Atine pojaviti i košarkašica Nataša Kovačević koja je primer kako se posle izgubljene bitke ide - napred.

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: