NBA: Jokićeva noć rekorda

Svetski sport - Utorak 02.02.2016 - 09:07

Ni branioci NBA titule, Golden Stejt Voriorsi, ni njihovi prvi pratioci, San Antonio Sparsi, nisu do minule noći imali najdužni aktivni niz trijumfa u najjačoj ligi sveta, već naprasno nepobedivi Toronto Reptorsi. Ali, posle 11 uzastopnih uspeha - naišli su na Nikolu Jokića. Nikada boljeg Nikolu Jokića. Zapravo, spektakularnog.

Jokić izazivao ovacije navijača; Foto: Beta/AP/DavidZalubowski Jokić izazivao ovacije navijača; Foto: Beta/AP/DavidZalubowski

Jokić je oborio svoje NBA rekorde u trijumfu Denvera nad Torontom od 112:93, ubacivši gostima 27 poena, uz 14 ostvarenih skokova, četiri asistencije i jednu blokadu za nepunih 30 minuta na parketu.

Da će rekordi koje je 28. novembra ostvario protiv San Antonija (23 poena, 12 skokova) pasti, moglo je da se nasluti već u prvih pet minuta, jer je 20-godišnji momak iz Sombora za tako kratko vreme dao 11 uvodnih poena Nagetsa.

Bilo je tu i blokade lideru litvanske reprezentacije, Jonasu Valančijunasu, a potom i raznih drugih bravura za koje nepobedivi Reptorsi nisu imali rešenja.

Od asistencija iza leđa odbrane, preko okreta i zakucavanja, zatim nove odlične saradnje sa još jednim NBA početnikom, plejmejkerom Emanuelom Mudiejom, sve do zakucavanja za obaranje sopstvenog rekorda.

U meču u kome se nadmetao i sa Valančijunasom (završio susret sa skromnih deset poena) i sa argentinskom legendom Luisom Skolom (koji je postigao dvostruko manje), Jokić je naterao TV komentatore da viču "srpska senzacija!".

U nekoliko navrata izazvao je i ovacije navijača Denvera, za koji je Barton ubacio 20 poena, Galinari i Farid po 13, a Nurkić i Lovernj po četiri poena.

Ali, i ne treba da čudi. Jer, o Nikoli, za kog pojedini saigrači od noćas tvrde da je najbolji srpski košarkaš svih vremena, mnogo bolje objašnjenje dao je njegov trener Majk Meloun, pre nekoliko treninga Nagetsa:

"Iznenadio je Jokić ne ligu, nego i nas.

Niko ni je mogao da ga, uoči sezone, vidi kako na njenoj polovini igra ovako dobro kao sada.

To je momak o kome se ne priča mnogo, što je - dobro.

Došao je anoniman u ovu ligu, niko nije znao ko je on, a sada su ljudi počeli da shvataju.

Njegov košarkaško umeće, šut, dodavanje, inteligencija... to je na nivou koji još nije zabeležen kod 20-godišnjeg klinca, koji je pritom NBA početnik.

A on može samo da bude još bolji. Nikola je bio, pre mnogo godina, plejmejker.

I to, kako sam kaže, debeli plejmejker. Porastao je od tada i zaista ima osećaj za ovu igru.

Možda je čak i najbolji dodavač u našem timu. Mudiej je čudo od plejmejkera, ali neka od Jokićevih dodavanja vas nateraju da se pitate "da li je moguće?" ili "Kako je uopšte uočio to?".

A najbolje u svemu je što on ima samo 20 godina i može samo da napreduje.

Smršao je skoro 15 kilograma od letnje lige do početka sezone, što dovoljno govori o njegovoj posvećenosti da postane pravi igrač u ovoj ligi".

I, izgleda da je postao. Toronto Reptorsi će vam sigurno reći da već jeste.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: