A sad malo SAD

Svetske vesti - Četvrtak 13.11.2014 - 09:58

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi za poboljšanje rusko-američkih odnosa prvi korak trebalo da preduzmu SAD.

Obama i Medvedev Obama i Medvedev

Medvedev je izrazio nadu da će ovaj period u odnosima sa Evropom i SAD biti prevaziđen.

"Lopta je, kako se obično kaže, na njihovoj strani, oni treba da donesu neophodne odluke", rekao je predsednik ruske vlade.

"Da bi se prevazišli postojeći problemi, potrebno je odustati od sankcija, prevesti odnose na radni teren, vratiti se normalnim, mirnim i produktivnim pregovorima - tada će se sve stabilizovati", rekao je Medvedev, preneo je TASS iz glavnog grada Mjanmara, domaćina samita Istočne Azije.

Ruski premijer nije mogao da kaže kada će se to desiti, navodeći da to ne zavisi od Rusije jer ona nije uvodila sankcije.

Prema rečima Medvedeva, sankcije donose nevolje "i onima kojima su sankcije uvedene i onima koji uvode sankcije", ali "suštinskog uticaja na međunarodne odnose sankcije nemaju, tim pre kada se radi o jednostranim akcijama pojedinih država".

"Svet je tako ustrojen da se sve sankcije pre ili kasnije završavaju i odnosi se vraćaju bar do prvobitnog nivoa", rekao je on, izražavajući žaljenje što "SAD, umesto da se zajedno sa Rusijom suprotstavljaju zajedničkim pretnjama, preferiraju sankcije".

Medvedev je među izazove ubrojao nestabilnost svetskih finansija, nedovoljne podsticaje razvoju svetskoj privredi, terorističke pretnje tipa "Islamske države" i virus ebole.

Ruski premijer je rekao da će ruske uzvratne mere ograničenja "pre ili kasnije biti ukinute", ali da se to "ne može desiti pre ili posle planiranog roka od godinu dana" kako je predviđeno predsedničkim ukazom.

"Međutim, na inicijativu vlade, one mogu biti ukinuti pre, a u stvari ih je moguće i produžiti", rekao je Medvedev.

Za moguće ukidanje zapadnih sankcija, predsednik ruske vlade je rekao da ne zna kada bi moglo da nastupi, dodajući da "što se brže to završi, tim bolje".

"Šta oni nameravaju da urade ne znam, to su sve oni smislili, izazvali glavobolju i sebi i nama", kazao je on, ponavljajući da nema koristi od sankcija.

Medvedev je rekao da su lideri svih azijskih zemalja, sa kojima je razgovarao na Istočnoazijskom samitu (Tajland, Laos, Vjetnam, Mjanmar, Kambodža, Indija) iskazali veliku želju da isporučuju prehrambene proizvode na rusko tržište.

Portparolka Medvedeva, Natalija Timakova, rekla je novinarima da su posle samita ruski premijer i predsednik SAD Barak Obama nakratko razgovarali.

Timakova nije navodila detalje, izveštava TASS, dodajući da su u sredu uveče Medvedev i Obama takođe imali mogućnost da razgovaraju na zvaničnoj večeri koju je priredio mjanmarski predsednik Tein Sein.

Medvedev je rekao da oni "zadržavaju dobre lične odnose, bez obzira na međudržavne probleme".

"Postoji lični aspekt odnosa, a postoji i međudržavni. Na ličnom planu smo, naravno, razmenili lepe želje, pozdravili porodice. To je normalna praksa. Zaista ga dugo poznajem", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je, pritom, rekao da na samitu nije bio upriličen "pravi sastanak" i podsetio na nedavni kratak razgovor Obame sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pekingu.

"Normalno, razmatramo neke nijanse, ali to sigurno nije format čiji bi rezultat moglo biti prevazilaženje svih postojećih problema", kazao je Medvedev.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: