AI: Policija razdvajala decu od roditelja

Svetske vesti - Četvrtak 17.09.2015 - 09:01

Mađarska policija je razdvajala decu od njihovih roditelja u haotičnim scenama na mađarsko-srpskoj granici, saopštila je organizacija Amnesti internešenel.

Migranti su u sredu pokušali da probiju ogradu. Foto TANJUG - Nemanja Jovanović Migranti su u sredu pokušali da probiju ogradu. Foto TANJUG - Nemanja Jovanović

U sredu je došlo do pokušaja proboja izbeglica preko granice u Mađarsku i upotrebe suzavca i vodenih topova od strane policije.

Ta grupa za zaštitu ljudskih prava je navela da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro dece, od njihovih porodica, prenela je agencija Frans pres.

"Te porodice očajnički žele da im se vrate njihova deca. Ta deca, ne samo da su prošla traumatično putovanje do granice i bila izložena nasilju policije, već su sada izgubila osećaj sigurnosti usled toga što nisu sa roditeljima", izjavila je direktorka Amnestija za krizne situacije Tirana Hasan.

Amnesti navodi da se smatra da su deca odvedena u obližnju zgradu pogranične policije.

"Mađarske vlasti moraju odmah da vrate tu decu njihovim porodicama", istakla je Hasan.

Do sukoba na mađarsko-srpskoj granici je došlo pošto su izbeglice bezuspešno pokušavale da se probiju mađarsku granicu, bacajući kamenice i boce, da bi policija na to odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Jedan otac osmogodišnjeg dečaka je Amnestiju rekao "da je njegovo dete je odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćen."

AI dodaje da još jedan čovek traži svoju decu staru šest i osam godina, kao i da su svedoci videli kako mađarski policajci odvode jednu majku i dete.

Posle razgovora ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, u kojima je učestvovao i ministar rada Aleksandar Vulin, Izbeglice koje su posle sukoba sa mađarskom policijom ostale u toj zemlji vraćene su noćas u Srbiju gde su se ponovo spojile sa svojim porodicama.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: