Albanija i Kosovo podržavaju proteste u Makedoniji

Svetske vesti - Sreda 09.07.2014 - 00:19

U Albaniji i na Kosovu u utorak su održani skupovi podrške Albancima u Makedoniji.

Albanci podržali proteste u Makedoniji Albanci podržali proteste u Makedoniji
Proteklih dana Albanci u Makedoniji su protestovali nezadovoljni što su šestorica njihovih sunarodnika osudjena na doživotnu robiju zbog ubistva pet Makedonaca 2012. godine.
 
Kako prenosi makedonska agencija MIA, umetnici i javni radnici Albanije pozvali su svoje sugradjane da izadju na ulice i podrže, kako se navodi, svoju braću u Makedoniji. 
 
Na skupovima u Tirani i Skadru, učesnici skupova, koji su se okupili preko društvenih mreža, izvikivali su parole "Skoplje, srce Albanije" i "Jedan narod, jedan san". 
 
U Tirani je evropski bokserski šampion Nuri Seferi, rodom iz Gostivara, pozvao makedonske vlasti da "prestanu da maltretiraju albanski narod", i da ne izazivaju "10 miliona Albanaca, koji neće sedeti skrštenih ruku". 
 
Na protestu u Prištini, pod nazivom "Protiv nasilja nad Albancima u Makedoniji", zapaljena je makedonska zastava ispred ambasade te zemlje. 
 
Parole koje su tamo izvikivane su: "Skoplje Albancima" i "Skoplje, Priština je s tobom". 
 
Učesnici skupa su, takodje, tražili da kosovske vlasti ne izruče Makedoniji dvojicu osudjenih, jer je, kako tvrde, sudjenje bilo politički motivisano. 
 
EU, SAD, OEBS i NATO su u subotu u zajedničkom saopštenju pozvali gradjane Makedonije da se uzdrže od nasilja
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: