Balkan da se uskladi sa EU

Svetske vesti - Sreda 08.10.2014 - 14:57

Najbolji način da se spoljna politika zemalja Zapadnog Balkana uskladi sa EU je da se što pre otvori pregovaračko poglavlje 31 koje se odnosi na ovu oblast, smatra evropski komesar za proširenje Štefan File.

(Foto: bakuinfo.az) (Foto: bakuinfo.az)

- Moramo da otvorimo to poglavlje ranije nego što smo mislili - rekao je File odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora EP o odbijanju Srbije i Bosne i Hercegovine da se pridruže sankcijama protiv Rusije.

Komesar je istakao da je poglavlje 31 najbolji instrument za uskladjivanje spoljne politike ne samo Srbije, nego i ostalih partnera sa Zapadnog Balkana sa EU.

- Ne možete imati drastično kršenje medjunarodnog prava na istoku Evrope, a da to ne ostavi posledice na sve u zajedničkoj evropskoj kući", rekao je File, koji je nakon predstavljanja paketa godišnjeg izveštaja o proširenju odgovarao na poslanička pitanja.

Srbija će, inače, u petak otvoriti skrining poglavlju 31, a u Briselu se tim povodom očekuje šef diplomatije i prvi potpredsednik srpske vlade Ivica Dačič.

B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: