Četiri napada, deset mrtvih

Svetske vesti - Nedelja 17.05.2015 - 20:07

Petnaest pripadnika iračkih snaga bezbednosti poginulo je u seriji samoubilačkih bombaških napada u iračkom gradu Ramadiju, saopštili su irački zvaničnici.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Ramadi većim delom kontroliše ekstremistička grupa Islamska država.

U četiri gotovo istovremena bombaška napada, čija su meta bili pripadnici policije koji su obezbeđivali četvrt Malab u Ramadiju, poginulo je 10, a ranjeno 15 policajaca, među kojima šef policije u Malabu.

Nešto kasnije, tri bombaša samoubice udarili su automobilima sa eksplozivom u kapiju Operativne komande u Anbaru, vojnog sedišta te iračke provincije, usmrtivši pet i ranivši 12 vojnika, preneo je AP.

Nakon napada došlo je do žestokih okršaja snaga bezbednosti i estremista ID, koji su naposletku zauzeli područje Malaba, posle povlačenja vladinih snaga.

Snage koje su se povlačile ostavile su za sobom oko 30 vojnih vozila i oružje, uključujući puške, rekao je jedan policijski zvaničnik iz Malaba.

Isti zvaničnik je naveo da je oko 20 policajaca nestalo tokom borbi.

Napredovanje ID usledilo je samo dan posle odluke Bagdada da pošalje pojačanje svojim snagama u Ramadiju.

Iračko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ratni avioni tokom današnjeg dana bombardovali položaje IS unutar Ramadija, bez navođenja drugih detalja.

Prošle nedelje, ekstremisti ID su zauzeli administrativno sedište i druge ključne delove Ramadija.

Reč je o velikom koraku unazad za napore iračke vlade da proteraju ekstremiste iz područja koja su osvojili tokom velike ofanzive prošle godine, navela je američka agencija.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: