Dovoljno potpisa za referendum o ćirilici

Svetske vesti - Četvrtak 03.07.2014 - 15:40

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, pokazuje izveštaj koji je Vlada uputila Hrvatskom saboru (skupštini).

Skupština može da odbije zahtev za referendumom Skupština može da odbije zahtev za referendumom
Prikupljeno je više od 526.549 pravnovaljanih potpisa, što je zakonski kriterijum od potrebnih 10 posto od ukupnog broja birača, a Sabor treba da odluči da li će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će odrediti datum referenduma.
 
Štab, poznat po političkom delovanju desne orijentacije, tražio je referendumskim pitanjem ograničavanje upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina na sredine gde one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.
 
Ta organizacija poznata je i po organizovanju protesta u Vukovaru tokom kojih su sa zgrada državnih institucija skidane latinično-ćirilične ploče i uništavane, što se posle proširilo i na druge sredine u kojima žive Srbi.
 
Hrvatska Vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi  onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju ili smanjuju prava manjina.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: