EU će priznati Palestinu

Svetske vesti - Sreda 05.11.2014 - 09:49

Novoimenovana šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini istakla je da bi u roku od pet godina EU mogla da prizna državnost Palestini.

Mogerini je novi šef EU diplomatije foto BETA Mogerini je novi šef EU diplomatije foto BETA

Ona je u svom prvom intervjuu po dolasku na mesto koje je zauzimala Ketrin Ešton navela da EU mora da krene dalje u svojoj politici prema Bliskom Istoku.

“Biću srećna ako se do kraja mog mandata prizna državnost Palestini. Kriza na tom području mora da se reši, cele generacije rastu zajedno sa palestinskim problemom”, rekla je Mogerinijeva.

Doskorašnja ministarka inostranih poslova Italije objavila je da će u toku nedelje otputovati na Bliski Istok, gde će posetiti Tel Aviv, Jerusalim, Ramalu i Gazu, a razgovaraće i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

“Ovih dana dobijam poruke od palestinske i izraelske strane, kao i od ključnih arapskih zemalja. S obzirom na to, mislim da je vreme da Evropska unija preduzme dalje korake u tom području”, dodala je Mogerinijeva.

Prema njenim rečima, problemi u tom regionu mogu biti rešeni samo koordinisanom akcijom svih zemalja koje imaju interese, ali koje do sada nisu delile zajednički interes.

“Zapravo, biće teško garantovati bezbednost za zemlju bez granica, ali bi okvirni dogovor u tom slučaju mogao da stvori uslove za rešavanje izraelsko-palestinskog problema”, zaključila je Mogerinijeva.

Prošle nedelje Švedska je zvanično priznala državnost Palestini, a takvu tendenciju su izrazile Velika Britanija i Francuska, a o tome je 2012. godine govorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: