EU: Izbeglička kriza traje, još 600 miliona evra Turskoj

Svetske vesti - Sreda 28.09.2016 - 14:29

Brisel -- Izbeglička kriza u Evropi nije prevaziđena, ali je Evropska unija mnogo spremnija za mogući novi migrantski talas, posebno ka Italiji.

"EU mnogo spremnija za mogući novi migrantski talas"; Foto: Getty Images

To je izjavio evropski komesar nadležan za politiku imigracije Dimitris Avramopulos.

Evropska komisija je odobrila još 600 miliona evra za zbrinjavanje sirijskih izbeglica u Turskoj.

Avramopulos je rekao da je od ključne važnosti sprovođenje sporazuma EU i Turske o zaustavljanju nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata, podvukavši da u tome ima napretka.

On je posebno insistirao na nužnosti da članice EU sprovedu dogovor o preraspodeli izbeglica iz Grčke i Italije, a rekao je i da prve rezultate daje i sporazum o vraćanju nelegalno pristiglih migranata iz Grčke u Tursku.

Evropska komisija je u saopštenju o dodeli dodatnih 600 miliona evra za izbeglice u Turskoj podvukla da je pre svega reč o sredstvima za zdravstvo i obrazovanje.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će time biti pružena pomoć za pola miliona dece među sirijskim izbeglicama, kao i za poboljšanje zdravstvene situacije imigranata u Turskoj.

EU je u sklopu sporazuma s Turskom odlučila da ukupno tri milijarde evra ove i iduće godine obezbedi za sirijske izbeglice, pod uslovom da turske vlasti potpuno spreče neometani odlazak ilegalnih migranata u Grčku i dalje u Uniju.

Han je dodao da će EU raditi na tome da se s Ankarom i posredničkim UN i drugim organizacijama idućih meseci sklope novi sporazumi o pomoći za obrazovanje, zdravstvo, opštinsku infrastrukturu i socijalnu i ekonomsku pomoć izbeglicama u Turskoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je prošle nedelje izjavila da će EU i s Egiptom i drugim afričkim zemljama sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, dok je policijska agencija Unije, Europol, objavila da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.

Evropol je takođe obelodanio da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara.

Policijska agencija EU je navela da su, posle zatvaranja zapadnobalkanske rute za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu veštinu u prilagođavanju i "uz znatno veće cene usluga", otvorile nove puteve sa severa Afrike, upozorivši da brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: