Evropom se širi svinjska kuga

Svetske vesti - Četvrtak 11.01.2018 - 07:54

Svinjska kuga se prvi put pojavila 90-ih godina u Gruziji, Španiji i Portugaliji. Sada se raširila posebno u Baltičkim zemljama pa sve do Ukrajine.

Virus prenose divlje svinje FOTO: Thinkstock Virus prenose divlje svinje FOTO: Thinkstock

Virus prenose divlje svinje i lovci sada ubijaju što više tih životinja, piše Dojče vele.

Afrička svinjska kuga (ASP), kao što joj ime kaže, ne potiče sa evropskog kontinenta. Poreklo joj je južno od Sahare. Tamo je prenosi tzv. meki krpelj. Reč je o parazitu iz tropskih i suptropskih predela.

On se hrani svinjskom krvlju, a virus ASP može da preživi samo u krpeljima ili svinjama. Prenošenje preko ptica-selica zato nije verovatno. Ni ljudi ne mogu da obole od njega. Iako u Evropi nema mekih krpelja, ASP se sve češće registruje. Razlog tome je što virus preko telesnih tečnosti može da se prenosi direktno iz svinje u svinju.
Putovanje brodom

Prvi pojedinačni slučajevi oboljenja su zabeleženi u Španiji i Portugaliji 90-ih godina. No, brzo je uspostavljena kontrola nad virusom. Bilo ga je i na Siciliji. Najveća epidemija je upravo u toku u baltičkim zemljama i Istočnoj Evropi – od Gruzije do Češke i od Estonije do Ukrajine.

Epidemija je verovatno počela da se širi iz lučkog grada Potija. Tamo je jedan brod iz Afrike 2007. bacio pomije koje su bile kontaminirane. Jedna predstavnica instituta Fridrih Lefler za zdravlje životinja kaže da su se time verovatno zarazile divlje svinje rijući po đubrištu. Prve infekcije u Litvaniji i Poljskoj su dijagnostifikovane kod divljih svinja 2014.

Kada virus prodre u neku svinjsku populaciju, može da se širi preko krvi i sperme. Prošle godine je virus nađen u 3.892 divlje svinje i u 248 domaćih svinja. Većina novih inficiranih slučajeva je zabeležena u novembru, a samo u prvim danima januara 2018. veterinari su dijagnositifikovali virus kod 124 divlje i dve domaće svinje.

Posebno je dramatična situacija u jugostičnoj Poljskoj na granici sa Slovačkom.

Koji su simptomi i šta to znači za farmere

Posle inkubacije od oko četiri dana, kod životinja se javlja povišena temperatura, gubitak apetita, teškoće sa disanjem, problemi sa crevnim traktom, uz krvav proliv i povraćanje. Koža postaje plavkasta, dolazi do krvarenja iz nosa i čmara kao i izliva krvi u unutrašnjim organima – infekcija se u najvećem broju slučajeva završava uginućem životinje.

Nema vakcine protiv ASP. Kada se virus pojavi na nekoj farmi,. Sve životinje moraju biti ubijene. A to može da ugrozi egzistenciju farmi. ASP se u Evropskoj uniji mora prijaviti – lovci su pozvani da kada zateku mrtvu svinju uzmu uzorke njene limfne tečnosti, krvi, pankreasa ili pluća i da pošalju veterinarskim laboratorijama kako bi se ustanovilo da li je svinja uginula od ASP.

Da bi sprečili širenje virusa, lovačka udruženja su intenzivirala lov na divlje svinje na određenim područjima kako bi se smanjio broj životinja. Posebno u takozvanim tampon-zonama, onim koje okružuju mesta na kojima su nađene mrtve svinje, oni nastoje da poubijaju što više divljih svinja.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: