FRA: Suspenzija Šengena i zatvaranje granica

Svetske vesti - Ponedeljak 16.11.2015 - 18:43

Francuska će u petak zatraži da Evropa uvede hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma.

Šengen je već pod pritiskom zbog izbegličke krize; Foto: Getty Images Šengen je već pod pritiskom zbog izbegličke krize; Foto: Getty Images

- Francuska će zatražiti efektivnu suspenziju Šengenskog sporazuma na otvorenim granicama širom Evrope ove nedelje, kao i da druge evropske zemlje uvedu kontrolu na granicama unutar slobodne evropske zone - potvrdili su diplomatski izvori britanskom Telegrafu.

Ovaj radikalan korak je posledica terorističkog napada koji su u petak dogodio u Parizu i u kome je stradalo 129 ljudi.

Francuska će suspenziju Šengena predložiti na hitnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu u petak.

Ovde nije reč o uvođenju viza, već o čestim proverama i identifikaciji onih koji ulaze u Evropu, izlaze iz nje, a najviše se odnosi na one koji se kreću unutar granica Evropske unije.

Telegraf prenosi i da će Francuska izvršiti veliki pritisak na sve zemlje evrozone, a posebno na Belgiju da uspostave granične kontrole, što bi na kraju rezultiralo ukidanjem Šengena.

Jedan od zvaničnika Evropskog parlamenta je rekao kako će Francuska staviti Šengen na test do krajnjih granica.

- Fransoa Oland će učiniti sve kako bi postigao cilj. Delimično zatvaranje tokom fudbalskih turnira ili drugih manifestacija je ništa u poređenju sa onim što on želi,a  to je stroga kontrola granica u cilju sprečavanja terorizma - naveo je zvaničnik za britanski list.

Takođe, žele i veću upotrebu baze podataka u kojoj se proveravaju kriminalci, ukradena vozila i pasoši.

Posebnu zabrinutost svakako je izazvalo i otkriće da su teroristi koji su izvršili napad u Parizu iz Belgije, odnosno da im se tamo nalazi uporište, što je potvrdilo da se teroristi slobodno kreću po Evropi.

I to je samo jedan od dodatnih razloga za oštrije kontrole, piše Telegraf.

Podsetimo, Šengenski režim se već nalazi pod velikim pritiskom zbog izbeličke krize.

Istovremeno, francuski predsednik je u obraćanju u parlamentu naveo da je ta zemlja u ratu i da će tražiti  da vanredno stanje bude produženo na tri meseca.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: