Gaza: Ratna šteta šest milijardi dolara

Svetske vesti - Utorak 05.08.2014 - 23:05

Palestinska Gaza je tokom jednomesečne izraelske ofanzive koja i dalje traje, pretrpela ratnu štetu od najmanje četiri do šest milijardi dolara, rekao je zamenik palestinskog ministra privrede Tajsir Amro.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Amro je rekao da zemlje-donatori treba da se okupe u Norveškoj u septembru.
 
Ta cifra, rekao je Amro, sadrži direktnu štetu koje privrede Gaze zbog ofanzive, a šteta je veća kada se dodaju posledice po stanovništvo.
 
Preciznija procena biće napravljena kada se smiri situacija u ovoj prenaseljenoj palestinskoj enklavi sa 1,8 milion stanovnika pod stalnom izraelskom blokadom. On je rekao da je tokom ofanzive poginulo više od 1.850 ljudi, a skoro pola miliona raseljeno.
 
Izrael je pre 29 dana počeo prvo vazdušnu, a zatim kopnenu ofanzivu na Gazu iz koje je palestinski radikalni Hamas koji tamo vlada, raketama gađa izraelsku teritoriju.
 
Izrael i Hamas su u utorak započeli trodnevni prekid vatre, a izraelska vojska se povukla iz Gaze. Prekid vatre postignut je uz egipatsko i američko posredovanje.
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: