"Genocid - pravna činjenica, ne politička izjava"

Svetske vesti - Subota 04.07.2015 - 14:06

Stalni predstavnik Misije Ujedinjenog Kraljevstva pri UN ambasador Metju Rajkroft izrazio je iskrenu nadu da će dobiti podršku za rezoluciju o Srebrenici.

Britanija se nada da će dobiti podršku za rezoluciju. Foto: Gettyimages Britanija se nada da će dobiti podršku za rezoluciju. Foto: Gettyimages

Prema njegovim rečima, podrška srpskog člana Predsedništva BiH, kao i od svih britanskih partnera u SB UN, je potrebna kako bi bio ispunjen cilj rezolucije - suočavanje i prevazilaženje zaostavštine prošlosti.

U pismu predsedavajućem kolektivnog šefa BiH Mladenu Ivaniću, kao zvaničan odgovor na njegovo pismo upućeno SB o rezoluciji o Srebrenici, Rajkroft je naveo da Britanija zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, Ivanićem i građanima BiH želi da radi na tome.

Naglasio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo mnogo uložilo u BiH proteklih godina, te da je reformska inicijativa EU, koju je njegova zemlja pokrenula zajedno sa Nemcima, prošle godine, dokaz njihovih dobrih namera.

Rezolucija, poručio je, ne bi, što je bio slučaj poslednjih sedmica, trebalo da uzrokuje podele i remeti sadašnjost i budućnost građana BiH.

"Upravo su to razlozi zbog kojih smo i dalje predani izradi nacrta rezolucije koja će biti uravnotežena i usmerena ka budućnosti, koja odaje počast žrtvama genocida u Srebrenci, onima koji su umrli, onima koji su ostali iza njih, koja prepoznaje patnju koju su iskusile sve strane u ratu i koja poziva na pravdu i pomirenje kao osnovu za pozitivnu i sigurnu budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini", naveo je Rajkroft u pismu Ivaniću, saopštila je Ambasada UK u Sarajevu, a prenela Fena.

Inače, Rajkroftovo pismo je zvaničnim putem dostavljeno i ostalim članovima SB UN.

Ambasador Rajkroft u pismu pojašnjava nameru njegove zemlje po pitanju tog dokumenta i kaže da one ne razlikuju od onih koje je Ivanić naveo u svom pismu.

"Verujemo, kao i vi, da je neophodno, dvadeset godina kasnije, setiti se žrtava i osvrnuti se na pouke koje su proizašle iz onih strašnih događaja za Bosnu i Hercegovinu, za međunarodnu zajednicu i za same UN, kako bi osigurali da nikada ne ponovimo greške iz prošlosti, u vašoj zemlji ili bilo gde drugo u svetu", navodi Rajkroft.

Podsetio je da su UN priznale svoje institucionalne greške po pitanju Srebrenice, odnosno da Svetska organizacija nije uradila dovoljno da se spreči taj zločin.

"Ova godišnjica je važna prilika za nas da sagledamo prošlost i da osiguramo da smo kao organizacija spremniji da se nosimo sa budućim izazovima. U isto vreme, saglasni smo da rezolucija mora prepoznati da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom rata, uključujući one u Srebrenici i okolnom području", naveo je britanski diplomata.

Rajkroft navodi da se rane prošlosti moraju lečiti putem pružanja podrške žtvama i izvođenjem izvršioca zločina pred lice pravde, bez obzira na to ko su oni.

Proces pomirenja se, kaže, mora završiti kako bi se svi građani Bosne i Hercegovine sa sigurnošću i nadom okrenuli ka budućnosti.

"Ovo nam je uvek bila namera, ali, kao odgovor na vaše pismo, napravili smo dodatne promene u tekstu kako bi ova poruka bila što jasnija. U isto vreme, verujemo da se istinsko pomirenje ne može graditi na oklevanju ili odbijanju da se prihvate i sagledaju dešavanja u prošlosti", tvrdi Rajkroft.

Smatra da je ono što se desilo u Srebrenici "najstrašniji jedinstveni zločin u Evropi od kraja Drugog svetskog rata".

Napominje da su međunarodni i sudovi BiH "potvrdili da ovaj zločin odgovara definiciji genocida" u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju takvog zločina 1948. godine.

"To nije politička izjava. To je pravna činjenica. Genocid je zločin i oni koji su ga počinili su zločinci koji kao takvi treba da budu kažnjeni", naveo je Rajkroft i dodao da nije "antisrpski" to izreći, kako to neki opisuju.

Podsetio je na reči jednog od sudija u Hagu koji je u jednom od slučajeva rekao: "Presudiću optuženom. Ne sudim narodu".

"Smatram da bi povezivanje ovog zla sa srpskim identitetom bila uvreda srpskom narodu. Ali bi bilo jednako monstruozno, zbog mogućnosti nanošenja uvrede Srbima, ne povezati ime sa ovim zločinom", naveo je Rajnkroft.

Stalni predstavnik Ujedinjenog kraljevstva u UN tvrdi da se zločin u Srebrenici ne veže za srpski narod.

"Mi ne vežemo ovaj zločin za srpski narod i mislimo da ni drugi ne treba to da rade. Nažalost, političke reakcije na ovu rezoluciju su jasno pokazale da nije urađeno dovoljno kako bi se postigao stvarni napredak na polju pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu", naveo je Rajkroft.

Za njega je rezolucija, kakko tvrdi, izvor zabrinutosti Saveta bezbednosti UN zbog njegove primarne uloge u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti.

"U poslednjih nekoliko dana čuli smo ne samo javno negiranje primnjivosti termina 'genocid', nego čak i činjenica o broju ubijenih. Ova vrsta političke retorike je neukusna, destabilizirajuća i duboko povređuje žrtve. Kao i vi, i mi želimo sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu", poručio je Rajkroft.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: