Glavaš izlazi iz zatvora

Svetske vesti - Utorak 20.01.2015 - 11:42

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ukinulo je presudu Branimiru Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora u Mostaru.

Branimir Glavaš (Foto: rtvbn.com) Branimir Glavaš (Foto: rtvbn.com)

Glavaš u Mostaru služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenim u Osijeku.

Odluka o ukidanju preduse u Bosni i Hercegovini doneta je na osnovu odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.

Ustavni sud odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda doneo je 12. januara, zatraživši da se postupak ponovi.

Zagrebački Županijski sud, gde je još važeća nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina na osnovu koje mu je ranije određen pritvor, prošle nedelje izdao je poternicu za Glavašem, tako da bi on bio uhapšen ako se vrati u Hrvatsku.

On bi teoretski mogao da bude uhapšen i u Bosni, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji.
 

B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: