Godišnjica pontifikata pape Franja

Svetske vesti - Četvrtak 13.03.2014 - 11:30

U četvrtak se navršava godinu dana od kako je papa Franja (Horhe Mario Bergoljo) stupio na presto Svetog Petra u Vatikanu.

Papa Franjo godinu dana na čelu Vatikana Papa Franjo godinu dana na čelu Vatikana
Franjo je pre godinu dana na čelo katoličke crkve došao nakon odlaska u „penziju“ njegovog prethodnika pape Benedikta 16.
 
On je prvi papa poreklom iz Latinske Amerike, prvi papa jezuit i prvi koji je uzeo ime Franja (Franjo) po Franji asiškom, čijem redu pripada.
 
On se zalaže za siromašnu crkvu i potpuno je drugačiji od svojih prethodnika. Često se fotografiše sa prolaznicima, čak se u svom prvom obraćanju kao papa okupljenima ispred vatikanskog balkona obratio rečima „Dobro veče“, što je do tada bilo potpuno nezamislivo, vozi se gradskim prevozom i živi u hotelu, a ne u vili u kojoj su živele ostale pape.
 
Kada je preuzeo crkvu ona je bila opterećena raznim problemima, među kojima i seksualno zlostavljanje dece. 
 
Papa Franjo uneo je niz promena u katoličkoj crkvi i „omekšao“ je u očima svetske javnosti, jer nije želeo da se izjašnjava o homoseksualcima – rečima „ko sam ja da im sudim“, većim davanjima za samohrane roditelje, ali je ujedno vratio i na političku scenu, uključivši se u raspravu o sirijskoj i ukrajinskoj krizi.
 
Novost je takođe i okupljanje kardinala iz celog sveta svakih nekoliko meseci u Vatikanu, u papinom kabinetu. Tokom tih sastanaka pripremaju se dalje reforme. 
 
Njega je do sada nekoliko magazina proglasilo čovekom godine, a čak se našao i na naslovnici magazina Rolling stone.
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: