Grci slavili NE

Svetske vesti - Ponedeljak 06.07.2015 - 07:45

Protivnici predloga međunarodnih kreditora, pristalice opcije "ne" na grčkom referendumu održanom u nedelju okupili su se u Atini da proslave rezultate glasanja.

foto: Beta/B92/OK Radio foto: Beta/B92/OK Radio
 
Ciprasove pristalice su sa početkom objavljivanja preliminarnih rezulata počele da pristižu u centar Atine i slave pobedu opcije "Oxi" na referendumu.
 
Njihovo slavlje postalo je još glasnije kada je objavljeno da je lider opozicione desničarske stranke "Nova demokratija" podneo ostavku na mesto šefa partije nakon poraz opcije "da".
 
Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova. Za opciju"da" (nai) glasalo je 39 odsto građana.
 
Nakon referenduma grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da grčki narod ne želi nove pozajmice niti nove mere štednje.
 
Grčka je dokazala da se demokratija ne može ucenjivati, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras u obraćanju naciji dok su se brojali glasovi referenduma.
 
Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da je grčki premijer Aleksis Cipras spalio poslednji most Grčke sa Evropom.
 
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da Grčkoj i evrozoni predstoje teška iskušenja i kritikovao grčku vladu zbog neodgovornog ponašanja.
 
B 92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: