Irak koštao SAD 1,7 triliona dolara

Svetske vesti - Četvrtak 14.03.2013 - 20:24

Rat u Iraku je koštao je Sjedinjene Američke Države 1,7 triliona dolara, uz dodatnih 490 milijardi koje se duguju ratnim vojnim veteranima.

Irak koštao SAD 1,7 triliona dolara Irak koštao SAD 1,7 triliona dolara

Prema podacima do kojih se došlo u istraživanju Votson instituta za međunarodne odnose sa Braun Univerziteta, ako se uzmu u obzir kamate i troškovi za lečenje vojnih invalida u budućnosti, SAD bi taj rat mogao ukupno da košta više od šest triliona dolara.

Procene govore da je u Iraku poginulo oko 134.000 civila, dok je broj stradalih kada se u to uključe i pripadnici bezbednosnih snaga, pobunjenici, novinari i humanitarni radnici između 176.000 i 189.000.

U istraživanju Braun Univerziteta navodi se da je tokom rata u Iraku ojačao uticaj radikalnih islamista u toj zemlji, prava žena su umanjena, i oslabljen je već loš sistem zdravstvenog osiguranja.

Izveštaj je predstavljen pred desetogodišnjicu rata u Iraku, koji je počeo napadom SAD i saveznika 19. marta 2003. godine.

Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: