Izbori u Severnoj Koreji

Svetske vesti - Nedelja 09.03.2014 - 12:35

Parlamentarni izbori u Severnoj Koreji održavaju se u nedelju, a do 14h odziv je 91 odsto.

Izbori u Severnoj Koreji Izbori u Severnoj Koreji
Svi glasaju "da" u svakoj izbornoj jedinici u kojoj postoji samo jedan kandidat. 
 
Građani Severne Koreje danas izlaze na birališta kako bi glasali na parlamentarnim izborima, koji su prvi takvi izbori otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong-Un nasledio svog oca Kim DŽong-Ila.
 
Osim što će građani fizički glasati, u ovim izborima nema ništa demokratski pošto u svakoj od 687 izbornih jedinica ima samo jedan kandidat, navodi AFP.
 
Kao i njegov otac pre njega, Kim DŽong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu. Severnokorejanci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim DŽong-Il.
 
Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija obično zaseda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.
 
Agencije, Mondo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: