Kako su Rusi pomogli Trampu da postane predsednik

Svetske vesti - Utorak 20.02.2018 - 07:52

Nedugo nakon što je Marat Mindijarov počeo da radi u Agenciji za istraživanje interneta (IRA), koju američko Ministarstvo pravde optužuje da je ruska fabrika trolova, počeo je da sluša priče o “Fejsbuk odeljenju” u kojem radnici mogu više da zarade okruženi mladim kolegama.

Rusija ima Rusija ima "fabriku trolova" FOTO: Profimedia

Ali, da bi dobili taj posao kandidati moraju da dokažu da mogu glatko i bez problema da se ubace u konverzaciju o američkoj politici.

Test engleskog jezika, koji je Mindijarov polagao u decembru 2014, uključio je pitanja o vegeterijanstvu i Hilari Klinton, kao i izgledima da će demokratski kandidat pobediti na predsedničkim izborima u SAD.

Mindijarov (43), inače profesor, je napisao da Klintonova ima dobre šanse da pobedi i da bi to bilo veliko postignuće jer bi postala prva žena predsednica SAD. Međutim, njegovi šefovi nisu bili impresionirani i kasnije tog dana mu je saopšteno da nije položio test, iako nije znao da je to bilo zbog nesavršenog engleskog jezika ili što nije kritikovao Klintonovu.

Mindijarov je tako ostao na manje glamuroznom radnom mestu pisanja komentara na članke objavljene na ruskim sajtovima, a tri meseca kasnije dao je otkaz na to mesto, koji je uporedio sa "1984", romanom Džordža Orvela.

- Prvi osećaj kad završite tamo je da ste u nekoj fabrici u kojoj se laži, neistine, pretvaraju u fabričku proizvodnu traku – rekao je Mindijarov, preneo je "Hjuston kronikl".

Projekt prevodilac

Navodi Mindijarova i drugih ruskih trolova zajedno sa procenom američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i detaljima iz optužnice od 37 strana protiv IRA, dve kompanije i 13 ruskih saradnika – govore o sofisticiranosti i ambicioznosti programa koji je došao u fokus tek četiri godine nakon stvaranja.

Tajna, multimilionska dolarska kampanja za dezinformisanje, za koju američki zvaničnici kažu da se zvala "Projekt prevodilac", bila je usmerena na to da potkopa Hilari Klinton a ojača Donalda Trampa, te da okrene Amerikance jedne protiv drugih, a sve se to radilo sa mesta udaljenog hiljadama kilometara – poslovne zgrade u Sankt Petersburgu.

Navodno je vođa ove operacije bio ruski oligarh Jevgenij Prigožin, poznat i kao „Putinov šef“, zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Američki obaveštajni zvaničnici zaključili su u decembru da su Putinovi glavni pomoćnici morali da odobre, ako ne i da nadziru, Prigožinovu operaciju, navodi se u poverljivom izveštaju NSA, do čijeg su dela mediji došli u uvid.

U izveštaju se takođe navodi da je IRA, koja je osim u SAD vodila kampanju dezinformisanja i u Rusiji i Ukrajini, koristila ankete američkih organizacija da identifikuje pitanja koja su važna američkih glasačima.

Pipci “Projekta prevodilac” ušli su duboko u američki politički život – najmanje 80 radnika IRA-e radilo je sa Trampovim pristalicama na organizaciji skupova, podsticalo zabrinutosti oko iskrenosti i zdravlja Klintonove i suzbijanju neizlaska na glasanje ključnih glasačkih tela, poput Afroamerikanaca.

Sveobuhvatne pripreme

Kampanja je obuhvatila široki deo američke javnosti, jer su Rusi koristili američke društvene mreže, platni sistem i ukradene američke identitete, datume rođenja i matične brojeve kako bi se infiltrirali u debatu.

Trolovi su skoro savršeno odradili svoj posao – naučili su da oponašaju način na koji Amerikanci pričaju onlajn o politici toliko dobro da Amerikanci sa kojima su razgovarali nisu ništa posumnjali.

Do toga nije došlo preko noći. Ruski trolovi su naporno radili da zvuče kao Amerikanci i uvuku svoje političke poruke kroz drugi sadržaj.

- Njihova specijalnost je bila da provuku političke ideje umotane u ljudske teme – kaže Ljudmila Savčuk, bivša radnica IRA čije se ime, poput Mindijarovljevog, nije našlo u optužnici američkog pravosuđa.

Operacija je lansirana u maju 2014, pre nego što su američki zvaničnici zvanično objavili svoje kandidature, kako bi Rusi imali vremena da se pripreme.

Posebna pažnja se polagala na pitanja koja pogađaju Amerikance i zbog kojih izlaze na glasanje, poput Drugog amandmana, istopolnih brakova, ekonomije, rasizma i religije. Trolovi su čak imali listu američkih praznika.

Četiri kategorije sadržaja

Čitava operacija podseća na modernu američku kampanju, sa budžetom, analizom podataka i dizajnerskim timom.

Analitičari IRA su razdvajali sadržaj sa društvenih medija u četiri kategorije: “go*nostrana” – što je NSA prevela kao “usr*** zemlja”; “ličnost” – negativne informacije o pojedincima; “siguran pogodak” – korišćenje određenih događaja; i “spem”.

Malo toga je bilo prepušteno slučaju, kažu bivši radnici IRA.

Mindijarov je rekao da je primao oko 700 dolara mesečno za 12-časovnu smenu, od 9 ujutro do 9 uveče. Radio bi dva dana, a sledeća dva je bio slobodan. Njegov zadatak je bio da piše komentare u sobi sa 20 kompjutera i zamračenim prozorima. Ponekad bi se on i kolege upuštali u grupnu raspravu o nekoj temi, sa naizgled različitim stavovima. Na kraju bi jedna grupa priznala da ju je ubedio stav druge grupe.

Troje Rusa, uklujčujući dvoje iz optužnice, provelo je više od tri nedelje u SAD 2014. i posetili su 10 država da prikupe podatke za kampanju.

Slobodna volja

Rusi su prvo koristili oglase zakupljene na društvenim platformama i kontakte u medijima da najave skupove tokom leta 2016, a do kraja avgusta fokusirali su se na ključnu, takozvanu sving državu Floridu gde su preko Fejsbuk grupe “BeingPatriotic” navodili na organizovanje skupova Trampovih pristalica.

Nekoliko Amerikanaca koji su učestvovali u događajima u organizaciji IRA kažu da su Rusi bili ubedljivi u svom pretvaranju da su Amerikanci, posebno što nisu nikog ubeđivali da radi nešto što inače ne bi radio.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: