London traži autonomiju

Svetske vesti - Utorak 28.06.2016 - 14:01

Gradonačelnik Londona Sadik Kan zvanično je zatražio veću autonomiju za London, "i to odmah", nakon što je Britanija glasala za izlazak iz EU.

Sadik Kan, gradonačelnik Londona traži autonomiju - odmah; Foto: Promo Sadik Kan, gradonačelnik Londona traži autonomiju - odmah; Foto: Promo

Glavni grad Engleske ne deli većinski stav ostatka zemlje i ubedljivo je bio za ostanak u Uniji, zbog čega je pokrenuta i peticija kojom građani Londona traže nezavisnost.

"Koliko god mi se dopadala ideja grada države, danas ne govorim ozbiljno o nezavisnosti.

Ne planiram granični punkt na auto-putu, ali u ime građana Londona zahtevam veću autonomiju za grad - sada", rekao je Kan.

Novi gradonačelnik je pred poslovnim liderima rekao da će veća autonomija zaštititi London od "neizvesnosti koja dolazi".

Zatražio je njihovu pomoć, a rekao je i da dobija podršku od londonskih političara.

"Želimo da zaštitimo poslove iz celog sveta, koji ovde funkcionišu, želimo da zaštitimo naša radna mesta, našu imovinu i prosperitet.

Ne želimo veći deo britanske pite, već samo želimo više kontrole nad parčetom koje već imamo", rekao je Kan.

Kan je poručio i ostalim Britancima da bi i oni profitirali od veće autonomije Londona.

"Kada mi uspevamo ovde, onda cela nacija uspeva. Kada mi propadamo, propada cela nacija", rekao je Kan.

Gradonačelnik je pozvao na brzu reakciju vlasti i istakao da "nema vremena za duge pregovore", a njegovu inicijativu su podržali i brojni poslovni ljudi iz Londona.

Mediji prenose da bi London zatražio da sam određuje poreze, kao i da ima više uticaja na lokalnu ekonomiju, urbanistička rešenja, transport, zdravstvo, bezbednost i pravosuđe.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: