Marš opozicije ka Istanbulu, hiljade krenule iz Ankare

Svetske vesti - Četvrtak 15.06.2017 - 17:23

Istanbul -- Na hiljade pristalica glavne opozicione stranke u Turskoj Republikanske narodne partije krenulo je pešice, pod prismotrom policije, na 425 kilometara dug put.

Turci marširaju za pravdu FOTO: Reuters Turci marširaju za pravdu FOTO: Reuters

Oni idu od prestonice Ankare do zatvora u Istanbulu kako bi protestvovali protiv sudske presude donete protiv poslanika te stranke Enisa Berberoglua, prenosi AP.

Navodi se da je lider ove partije koja se zalaže za sekularnu Tursku Kemal Kilidždaroglu nazvao ovo "maršem za pravdu" za Berberoglua, osuđenog na 25 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Prema Kilidždarogluu, presuda protiv poslanika "podstaknuta je iz palate, pri čemu AP navodi da je mislio na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Neka ceo svet čuje, mi smo suočeni sa diktatorskim režimom u Turskoj, u našoj sopstvenoj državi", rekao je predsednik Republikanske narodne partije.

AP objašnjava da slučaj Berberoglua, bivšeg novinara i poslanika, potiče iz 2015. kada je list "Džumhurijet" člankom sugerisao da je turska obaveštajna služba krijumčarila oružje islamističkim pobunjenicima u Siriji, a Berberoglu optužen da je novinarima dao sporni snimak.

Njegov advokat je podneo žalbu na presudu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: