Najjači sukob policije i demonstranata u Hong Kongu

Svetske vesti - Sreda 15.10.2014 - 14:27

Policija i demonstranti u Hong Kongu su se u utorak noću sukobili oko kontrole nad jednim podvožnjakom, a javnost je razgnevilo to što su policajci šutirali građane.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Međutim, nema naznaka da centralna vlast Kine planira da se uključi u lokalnu akciju suzbijanja demonstracija protiv njene odluke da centralna vlast odobrava kandidate za prve izbore uprave Hong Konga 2017. godine.

Demonstranti zahtevaju i ostavku sadašnjeg gradonačlenika, Leunga Čun-jinga.

Policija je izvela napad u zoru pošto je velika grupa demonstranata blokirala jedan podvožnjak čime je ponovo proširila zonu protesta. Demonstranti su najpre bili brojniji od policajaca kojima je kasnije stiglo pojačanje.

Uhapšeno je 45 demonstranata tokom sukoba, od kojih nijedan nije povredjen, rekao je portparol policije.

Te demonstracije su do sada nevidjen izazov za vlast. Organizatori kažu da je čak 200.000 ljudi na ulicama od 28. septembra kada je policija peeduzela prvu akciju protiv njih.

Posle početnih pokušaja da demonstrante rastera suzavcem pre dve nedelje, policija je primenila drugačiju strategiju: smanjivanje zone protesta uklanjanjem barikade koje su postavili gradjani, obično u zoru, kada ih je najmanje.

Napad u utorak je bio najnasilniji do sada i policija je napadala demonstrante i odvlačila ih.


 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: