Najradije s Merkelovom na ručak

Svetske vesti - Četvrtak 14.05.2015 - 11:51

Od svih nemačkih političara, Nemci bi najviše želeli da sa kancelarkom Angelom Merkel odu na ručak ili na piće, pokazala je anketa koju je objavio "Bild".

Foto: Beta/AP, arhiva Foto: Beta/AP, arhiva

Prema toj anketi 26 odsto građana bi najradije na ručak sa kancelarkom

Njenog potencijalnog ''izazivača'' na budućim saveznim izborima, šefa Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmara Gabrijela poželelo je za svojim stolom, međutim, svega devet odsto Nemaca i on se time našao na sedmom mestu skale od deset političara.

Odmah iza Merkelove, na drugom mestu je Gregor Gizi, šef Levice, opozicione partije nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke nezadovoljnih SPD-ovaca, koji važi za veoma rečitog i visprenog političara sa nemačkog istoka.

Ovaj pravnik po struci važi za dobrog govornika, sa pravom primesom humora i za njega se kaže da odlično komunicira sa publikom i da po mustri ''tačka jedan, tačka dva, tačka tri...'' povezuje svoje argumente tako logično, da ga svako razume, a ne samo njegovi levičarski slušaoci.

Na trećem mestu je predsednik države Joahim Gauk, bivši harizmatični sveštenik iz Rostoka i borac za ljudska prava u nekadašnjem DDR, zatim slede ministar odbrane Ursula fon der Lajen, majka sedmoro dece sa, izgleda, kancelarskim ambicijama, pa šef partije Zeleni Džem Ezdemir, prvi Nemac turskog porekla na čelu jedne partije.

Najstariji član vlade, ministar finansija Volfgang Šojle je na šestom mestu, na sedmom Gabrije, na osmom iskusni političar zelenih jorgen Tritin, pa šef desničarske i evroskeptički rapsoložene ''Alternative za Nemačku'' Bernd Luke i na kraju je ministar odbrane Tomas de Mezijer.

Ovaj ozbiljni Prus i bliski saradnik Merkelove nalazi se u poslednje vreme pod velikim pritiskom zbog saznanja da je u vreme dok je on bio šef Kancelarske službe, pa time i nadležan za rad obaveštajnih službi, nemačka BND pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: