NATO: Rusija vežbala nuklearni udar na Švedsku

Svetske vesti - Petak 05.02.2016 - 09:01

Ruske vazduhoplovne snage izvele su simulaciju nuklearnog napada na Švedsku tokom vojnih vežbi pre tri godine, tvrde u NATO-u, piše britanski "Telegraf".

Rusija u poslednje tri godine sprovela najmanje 18 velikih vojnih vežbi; Foto: Tanjug/AP Rusija u poslednje tri godine sprovela najmanje 18 velikih vojnih vežbi; Foto: Tanjug/AP

Tokom ruske vojne vežbe 2013. godine, grupa aviona se približila švedskom vazdušnom prostoru nakon što su preleteli Finski zaliv, navodi se u novom izveštaju NATO-a.

Napominje se da je to jedan od nekoliko primera "lažnog nuklearnog napada" protiv NATO-a i njegovih saveznika.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napisao je u svom godišnjem izveštaju za 2015. kako "ovaj tempo ruskih vojnih manevara i vežbi nije viđen još od vrhunca Hladnog rata".

- Rusija je u poslednje tri godine sprovela najmanje 18 velikih vojnih vežbi, od kojih su neke uključivale više od 100.000 vojnika.

Te vežbe su, između ostalog, simulirale i nuklearne napade na partnerske zemlje NATO-a poput Švedske - piše u izveštaju Jensa Stoltenberga.

Švedska nije članica NATO-a, ali ima veoma bliske vojne odnose sa njegovim članicama.

"Telegraf" piše da se simulacija napada odigrala 29. marta 2013. godine.

Dva strateška bombardera "tu-22 m-3" su preletela Finski zaliv, uz pratnju četiri lovačka aviona "su-27" i došla na 40 kilometara od švedske teritorije, ostrva Gotland koje je 160 kilometara udaljeno od Stokholma.

Udaljili su se nakon što je vežba postigla cilj, a to je simulacija napada na vojnu bazu na jugu Švedske i sedište švedske obaveštajne službe koja prati elektronsku komunikaciju.

Ovaj incident izazvao je kontroverze u Švedskoj, jer je vojska te zemlje bila nespremna, pa je pomoć morala da traži od danskog ratnog vazduhoplovstva.

S druge strane, bivši ruski general Jevgenij Bužinski komentarisao je ove optužbe kao "besmislice" koje su kreirane da bi se izazvala histerija oko baltičkih zemalja.

- Ova izjava o navodnoj vežbi nuklearnog napada na Švedsku je najobičnija provokacija - rekao je Bužinski.

Naime, nedavni izveštaj kompanije RAND otkrio je da NATO nema dovoljno resursa da spreči potencijalnu invaziju tenkovskih divizija na baltičke zemlje, koje bi prema njihovim procenama Estoniju, Litvaniju i Letoniju pregazile za 60 sati.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: