Neuspela "koala diplomatija"

Svetske vesti - Ponedeljak 17.11.2014 - 08:26

Ako Rusija hitno ne promeni stav prema Ukrajini, suočiće se s još oštrijim sankcijama, najavila je Angela Merkel.

Putin ve iznervirao kad je otišao Putin ve iznervirao kad je otišao "da se naspava"

Sastanak sa Vladimirom Putinom u okviru samita G20, kome je prisustvovao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, potvrdio je pretpostavku Angele Merkel da Rusija ne planira da odustane od kršenja više tačaka primirja iz Minska. Lideri su razgovarali u subotu nakon večere.

- Fokusirajući se na situaciju na istoku Ukrajine, Putin je detaljno objasnio ruski pristup celoj problematici - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Putinova objašnjenja očigledno nisu zadovoljila Merkelovu, a mediji njihov odnos ocenjuju kao „najlošiji u proteklih nekoliko godina“.
 
Kao domaćin samita G20, Brizbejn je svima, od predsednika SAD Baraka Obame do prve kineske dame Peng Lijuan, pružio priliku da maze koale i fotografišu se sa njima. Kampanja je nazvana „koala diplomatija“

„Kancelarka više nema strpljenja za Putina i njeni naredni koraci su nepredvidivi. Dugogodišnji odnosi Angele Merkel i ruskog predsednika stoje pred novim ponorom“, navodi nemački „Špigl“.

Prema pisanjima tog lista, kancelarka je „oduvek imala razumevanja za Putina“, a kap koja je prelila čašu navodno je bila informacija da je Rusija uoči samita poslala ratne brodove u Australiju. Međutim, kada su je novinari upitali da prokomentariše ovaj potez, Merkelova je odgovorila:

Nakon što su lideri članica G20 oštro osudili njegovu politiku prema Ukrajini, a britanski premijer uporedio Rusiju sa Nemačkom u doba Hitlera, Vladimir Putin napustio je samit u Brizbejnu dan ranije. Iz Kremlja je rečeno da je „otišao da se naspava“.

- Brodovi nisu glavni problem. Važno je ono što će se dogoditi sa Ukrajinom. Nažalost, ne vidim izglede za promene koje su neophodne.

Ona je dodala da bi novi set sankcija mogao da bude uveden veoma brzo, budući da dosadašnji rezultati „nisu zadovoljavajući“.

- U planu je proširenje spiska pojedinaca koje će pogoditi kaznene mere - rekla je Angela Merkel u Brizbejnu.

Putin je na sastanku još jednom porekao da Moskva pruža podršku pobunjenicima u Donbasu.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: