Obama otkrio plan za Gvantanamo

Svetske vesti - Utorak 23.02.2016 - 16:45

Obamina administracija otkrila je svoj plan za zatvaranje ozloglašenog zatvora "Gvantanamo".

Kongres se ne slaže sa Obaminim planom; Foto: Tanjug/AP Kongres se ne slaže sa Obaminim planom; Foto: Tanjug/AP

Pentagon je predložio da se preostali 91 zatvorenik premesti u njihove matične zemlje ili u američke vojne ili civilne zatvore.

Sa ovim rešenjem Kongres se ne slaže i očekuje se da blokira izvršenje plana.

Održavanje zatvora košta SAD 445 milona dolara godišnje, a zatvaranje "Gvanatanama" jedno je od predizbornih obećanja Baraka Obame.

Planom je predviđeno prebacivanje preostalih zatvorenika na 13 lokacija na teritoriji SAD, ali za sada nema informacija ni o jednom konkretnom objektu, a računa se da bi troškovi transfera zatvorenika i zatvarnja Gvantanama bili između 290 i 475 miliona dolara.

Smeštaj preostalih zatvorenika na teritoriji SAD bio bi jeftiniji u poređenju sa Kubom za 65 do 85 miliona dolara godišnje.

Planirano je da oko 35 zatvorenika budu prebačeni iz Gvantanama u ostale zemlje ove godine, nakon čega bi ih na Kubi ostalo manje od 60 ljudi.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: