Oktobar oborio sve rekorde

Svetske vesti - Utorak 17.11.2015 - 17:59

Za samo dve nedelje diplomate iz celog sveta sastaće se blizu Pariza u nameri da preduzmu korake u usporavanju globalnog zagrevanja i prevencije katastrofalnih posledica.

Klima brža od diplomatije; Foto: JMA/ilustracija Klima brža od diplomatije; Foto: JMA/ilustracija

Međutim, klima se kreće brže od diplomatije što se može videti iz izveštaja da je oktobar ove godine najtopliji od kada se beleži temperatura, krajem 19. veka.

Novi podaci dolaze od Japanske meteorološke službe (JMA), koja je jedna od nekoliko agencija koje prate planetarni termostat.

Od ostalih se uskoro očekuju slični podaci.

Ono što je posebno zabrinjavajuće od oktobarskih rezultata jeste razlika u prosečnoj temperaturi proteklog meseca ove godine u poređenju sa svim oktobrima od kada se vrše merenja.

Brojka uopšte nije bezazlena, čak 0,19 stepena Celzijusa (0,342 Farenhajta) je razlika između prosečne temperature oktobra ove godine i prosečnih temperatura svih ostalih oktobara.

To je ujedno i najveće temperaturno odstupanje od proseka za jedan mesec ove godine.

Podaci JMA pokazuju da je ovogodišnji oktobar 0,53 stepena Celzijusa bio topliji od proseka od 1981. do 2010. godine.

Svi dosad prikupljeni podaci ukazuju na to da će ova godina postati najtoplija u istoriji.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija proračunala je šansu da se to dogodi na 97 odsto, dok Nasa procenjuje 93 odsto šansi za takav scenario.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: