Otkrivene kosti Mona Lize! (FOTO)

Svetske vesti - Sreda 18.07.2012 - 11:11

U samostanu Sveta Ursula u Firenci pronađena je lobanja za koju arheolozi smatraju da pripada Mona Lizi. Arheolozi su istakli kako će lobanju i pronađene kosti poslati na forenzičku analizu, nadajući se kako će rešiti misteriju popularne slike.

Žena koja je bila model Da Vinčiju za popularno delo “Mona Liza” bila je Liza del Đokondo. Informacije koje su dostupne o njoj su te da je nakon smrti muža postala monahinja i da je preminula u 63. godini 15. jula 1542. godine. Nakon više od četiri veka, arheolozi su uvereni kako su pronašli njene kosti zakopane ispod samostana Sveta Ursula u Firenci.
 
Arheolozi su započeli iskopavanje ruševina samostana  još prošle godine. Iako su na početku imali problema zbog opasnosti da se samostan ne uruši, sada su pronašli kriptu, za koju veruju da je u njoj sahranjena slavna Liza. Pronašli su prvo žensku lobanju, a s obzirom na to da su pravili pauze u istraživanju, ostatak tela su pronašli nekoliko meseci kasnije. Arheolozi su istakli kako će lobanju i kosti poslati na forenzičku analizu, a nadaju se kako će rešiti misteriju popularne Mona Lize.
 
Arheolozi veruju da pronađene kosti pripadaju Lizi Đerardini, ženi koja je pozirala Leonardu da Vinčiju za jednu od najpoznatijih slika na svetu, Mona Lizu. Lisa Đerardini je inače bila supruga bogatog preprodavača svile Frančeska del Đokonda, zbog čega je i Da Vinčijeva slika u Italiji poznata pod imenom La Đokonda.
 
- Ne znamo još pripadaju li kosti jednom čoveku, ili više ljudi. Ipak, ovo potvrđuje našu teoriju da je ispod samostana pokopano dosta ljudi, među kojima je sigurno i Lisa – rekao je arheolog Silvano Vinceti. Dodao je kako su tokom iskopavanja pronašli još jednu kriptu, koja datira iz 1625. godine.
Telegraf

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: