Rusija donira Ukrajinu!

Svetske vesti - Ponedeljak 11.08.2014 - 18:37

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je postignut dogovor s Ukrajinom o humanitarnoj akciji, što je potvrdio i predsednik Vladimir Putin.

Ukrajina, ovih dana Ukrajina, ovih dana

Države su uspele da se usaglase uz posredovanje Crvenog krsta, ali nije objavljen datum početka misije.

“Dogovorili smo se sa vođstvom Ukrajine, a sa pažljivim optimizmom mogu da kažem da su sve moguće i nemoguće nesuglasice izbegnute. Nadam se da će se u najskorijem periodu ova akcija obaviti, pod pokroviteljstvom Crvenog krsta“, istakao je Lavrov.

Ruski zvaničnik je dodao da očekuje od Zapada da se uzdrži od stavljanja “klipa u točak“ i da misli o ljudima kojima nedostaje vode i elektične energije.

“Ako je tačno ono što su preneli mediji iz Londona i Vašingtona, a mislim i iz Berlina, a u vezi je sa telefonskim kontaktima lidera SAD, Velike Britanije i Nemačke u kojima su se oni saglasili da nije potrebna pomić jugoistočnoj Ukrajini, jer su, navodno, oni preduzeli sve mere, to je onda izraz notornog cinizma“, zaključio je Lavrov.

Prema poslednjim podacima koje su objavile Ujedinjene nacije, 117.000 ljudi je raseljeno u okviru granica Ukrajine, a čak 730.000 je spas od rata pronašlo u Rusiji.
Putin razgovarao s Barozom

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom izjavio da Rusija s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta dogovara slanje humanitarne pomoći u Ukrajinu.

"Tokom razgovora je rečeno da ruska strana, u saradnji s predstavnicima Crvenog krsta, šalje konvoj sa humanitarnom pomoći u Ukrajinu", navodi se u saopštenju Kremlja, a preneo je Rojters.

U saopštenju se ne navodi kada će konvoj krenuti za Ukrajinu, niti ima više detalja o toj pomoći, navodi agencija AP.

Zvanična Moskva je poslednjih nedelja apelovala na Ukrajinu da dopusti slanje humanitarne pomoći stanovnicima na istoku zemlje, koji su pod kontrolom proruskih snaga, ali su se Ukrajina i Zapad tome protivili.

Istovremeno je Evropska komisija saopštila da je Barozo u telefonskom razgovoru upozorio Putina da ne pokreće vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Predsednik Barozo je upozorio da ne treba da bude nikakve jednostrane vojne akcije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, pa ni izgovorom slanja humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju EK.

Barozo je takođe telefonski razgovarao s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, u kojem je predsednik EK izrazio zabrinutost Evropske unije zbog posledica po humanitarnu situaciju od konflikta na istoku Ukrajine i pozvao na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Prvi čovek EK je najavio da će Komisija ove nedelje doneti hitnu odluku o dodatnoj humanitarnoj pomoći, kao doprinos međunarodnom planu dostavljanja humanitarne pomoći, kojim rukovode Ujedinjene nacije.

Tanjug, OK radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: