Rusija:Protiv ID kao protiv Hitlera

Svetske vesti - Sreda 18.11.2015 - 14:54

Iz Kremlja je stigao poziv evropskim i državama Severne Amerike, kao i Bliskog istoka, da sa Rusijom formiraju antiterorističku koaliciju koja bi se protiv Islamske države borila kao protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Potreban zajednički dogovor; Foto: AFP Potreban zajednički dogovor; Foto: AFP

Italijanska agencija ANSA navela je da se poziv Rusije poziv desio tokom telefonskog razgovora predsednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Fransoa Olanda.

- Odlučeno je pre svega da se osiguraju tešnji kontakti i koordinacija aktivnosti između vojnih agencija i bezbednosnih službi dve države u operacijama protiv terorista - navedeno je u Kremlju nakon razgovora dvojice državnika.  

U okviru dogovora o zajedničkom delovanju protiv Islamske države, Oland će se sastati sa Barakom Obamom, predsednikom SAD, 24. novembra u Vašingtonu, a potom i sa Putinom dva dana kasnije u Moskvi.

Dmitrij Medvedev, ruski predsednik, izjavio je u utorak, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Manili, da je terorizam globalni izazov i da je zato potreban globalni odgovor.

- Teroristički napadi sa kojima su se Rusija i Francuska upravo suočile, pogodili su celi svet.

Širenje terorizma zaista jeste globalni izazov. I za to je potreban zajednički odgovor - naveo je Medvedev u filipinskoj prestonici.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je u sredu formiranje široke koalicije protiv Islamske države (IS), uz učešće Vašingtona i Moskve.

Oland je upozorio da IS predstavlja pretnju po ceo svet, te da će razgovarati o koordinisanju napora u borbi protiv IS sa američkim predsednikom Barakom Obamom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenele su agencije.

On je ponovio da je Francuska u ratu protiv IS, objasnivši da nije Francuska prva objavila rat toj terorističkoj organizaciji, već je obrnuto.

U međuvremenu je iračko krilo Islamske države objavilol novi video snimak naslovljen sa "Poruka narodu krsta".

- Hrišćani su nam objavili rat, njihova krv neće biti pošteđena - tvrde džihadisti u video snimku u kojem se slavi obaranje ruskog aviona uznad Egipta i pokolj u Parizu, a prikazuju i britanski Big Ben, pariska Ajfelova kula i rimski Koloseum.

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: