SAD opet bombarduje Irak

Svetske vesti - Subota 09.08.2014 - 16:08

Američko ratno vazduhoplovstvo je u petak uveče ponovo, po drugi put u istom danu, napalo snage esktremističke borbene organizacije "Islamska drzava" u severnom delu Iraka i tvrdi da je uspelo da "eliminiše teroriste", saopštio je Pentagon.

(Foto: defensetech.org) (Foto: defensetech.org)

U petak su SAD prvi put oružano intervenisale u Iraku od 2011. godine, kada su se trupe NATO povukle iz te zemlje.

Američka bespilotna letelica je u petak uveče "eliminisala teroriste" kraj jednog minobacača, rekao je portparol Pentagona, kontra-admiral Džon Kirbi.

Sat kasnije četiri borbena aviona su sa osam bombi uništila jedan konvoj i jednu minobacačku jedinicu kod Erbila, najvećeg grada na severu Iraka gde žive Kurdi.

Potom su dva lovačka aviona bombama od po 250 kilograma pogodila i jedno mobilno artiljerijsko oruđe "Islamske drzave" takođe kod Erbila koje je ugrožavalo snage Kurda i "američko osoblje".

Šef iračke vojske Babaker Zebari ocenio je da će operacija američkih snaga omogućiti značajne promene na terenu.

Predsednik SAD Barak Obama je u četvrtak odobrio napade iz vazduha, da bi, kako je rekao, u Iraku bio sprečen genocid, odnosno napredovanje sunitskih ekstremista, koji predstavljaju opasnost za hrišćanske i ostale manjine.

Bela kuća saopštila je da nije određeno trajanje operacija američkih snaga u Iraku, ali je ponovila da SAD isključuju mogućnost slanja kopnenih trupa u tu zemlju.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: