Samit u Briselu: Turska traži pare!

Svetske vesti - Ponedeljak 07.03.2016 - 17:22

Današnji samit EU i Turske u Briselu o migrantskoj krizi produžen je nakon što je turski premijer Ahmet Davutoglu predstavio "nove ideje" u vezi sa smanjenjem priliva migranata, rekao je zvaničnik EU.

Davutoglu, Bozkir i Merkelova, Foto: Profimedia.rs Davutoglu, Bozkir i Merkelova, Foto: Profimedia.rs

Diplomata EU rekao je da Turska traži više od tri milijarde dolara koje je Brisel do sada obećao za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na teritoriji Turske, momentalno ubrzavanje procesa primanja Ankare u evropski blok i uvođenje bezviznog režima za putovanje Turaka u zemlje EU ovog proleća.

Zauzvrat, Ankara je spremna da primi nazad migrante koji nisu iz Sirije i kojima je odbijen azil u Evropi, pored onih koji su zaustavljeni u turskim teritorijalnim vodama, dodao je ovaj zvanični.

Turska je spremna da sarađuje sa Evropskom unijom u rešavanju izbegličke krize, a spremna je i da postane članica EU, poručio je turski premijer Ahmet Davutoglu uoči početka samita EU i Turske u Briselu.

Kancelarka Angela Merkel očekuje teške pregovore.

Predlozi Turske da pomogne Evropi da suzbije talas migranata u zamenu za dodatni novac za Ankaru zahtevaju "opsežnu raspravu", rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka na svom "Tviter" nalogu tokom samita EU-Turska.

Davutoglu je rekao da ovaj samit sam po sebi pokazuje koliko je Turska neophodna za EU, i obrnuto, prenosi Rojters.

"Mnogo je izazova ispred nas. Jedini način da na njih odgovorimo jeste solidarnost", istakao je Davutoglu.

Kako je dodao, evropski kontinent je zajednički i treba sagledati celovitu sliku, a međusobna solidarnost je potrebna ne samo kad je reč o neregularnoj migraciji, već i o budućnosti našeg kontinenta.

"Siguran sam da će ti izazovi biti rešeni kroz našu saradnju i Turska je spremna da sarađuje sa EU.

Turska je spremna i da postane članica EU", rekao je turski premijer.

On je izrazio nadu da će se današnji samit fokusirati ne samo ne neregularnu migraciju, već i na proces pristupanja Turske EU, te da će to biti "uspešna priča i prekretnica u odnosima izmedju Turske i EU u pozitivnom smislu".

Evropsko izdanje američkog sajta "Politiko" tvrdi da Davutoglu namerava da na današnjem samitu EU-Turska zatraži više novca uz pomoć kojeg bi se Ankara izborila sa prilivom izbeglica i garancije da će se nastaviti pregovori o članstvu Turske u EU.

Alo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: