Suzavcem na demonstrante

Svetske vesti - Ponedeljak 16.03.2015 - 15:42

Policija je suzavcem i palicama razbila proteste hrišćana u pakistanskom gradu Lahoreu.

Foto: Beta, AP Foto: Beta, AP

Protest je organizovan pošto je dan ranije u dva napada talibanskih bombaša samoubica na crkve u hrišćanskom kvartu u Lahoreu poginulo najmanje 16 ljudi, a više od 70 je povređeno.

Demonstranti, ljuti zbog nedostatka bezbednosti za hrišćane u većinski muslimanskoj državi, blokirali su glavnu saobraćajnicu u gradu, javio je Rojters.

- Policija je želela da ih rastera na miran način i nije ništa preduzimala - rekao je predstavnik policije Najab Hajder.

Prema njegovim rečima, u masu je uleteo jedan automobil koji je povredio četiri osobe i to je razljutilo demonstrante koji su počeli da gađaju policiju i razbijaju privatnu imovinu. Policija je na to odgovorila suzavcem i palicama.

Eksplozije su ođeknule u nedelju tokom molitve u katoličkoj i protestantskoj crkvi koje su veoma blizu jedna drugoj u Juhanabadu, gde živi više od 100.000 hrišćana.

Posle eksplozija, oko 4.000 ogorčenih ljudi, od kojih su mnogi nosili drvene palice, izašlo je na ulice, razbijajući automobile i jednu autobusku stanicu.

Kako su prenele agencije, policija je saopštila da je razjarena masa linčovala do smrti dvojicu osumnjičenih za napad, navodi policija.

Odgovornost za jučerašnje napade preuzela je talibanska frakcija Džamat ul Ahrar koja je aktivna u Pakistanu.

Islamski ekstremisti u Pakistanu i ranije su napadali hrišćane i pripadnike drugih verskih manjina. Mnogi hrišćani optužuju hindističku vladu da je učinila malo na njihovoj zaštiti, nakon serije napada na njih.
 

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: