Sveti oganj u Jerusalimu

Svetske vesti - Subota 11.04.2015 - 19:26

Hiljade hrišćanskih hodočasnika ispunilo je drevnu crkvu Svetog groba u Jerusalimu na ceremoniji Svetog ognja, uoči proslave pravoslavnog Uskrsa.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Policijski portparol Luba Samri izjavila je da su se desetine hiljada pravoslavnih hrišćana okupile u crkvi i u okolnim uskim ulicama u jerusalimskom starom gradu, povodom ceremonije održane uz jake mere bezbednosti.

Hodočasnici iz pravoslavnih zemalja i Arapi hrišćani, koji žive u Svetoj zemlji, brzo su palili svežnjeve od 33 sveća plamenom koji se pojavio u ckrvi.

Taj Sveti oganj sada putuje avionima u pravoslavne zemlje.

- Vernici smatraju da "božanska vatra iz nebesa pali sveće koje drži jerusalimski patrijarh nad Hristovim grobom, tokom ceremonije koja datira iz 4. veka i simboliziuje uskrsnuće Hrista - navodi AFP.

Sveti ganj se smatra čudom, koje se događa jednom godišnje na Veliku subotu.

Ceremonija počinje procesijom oko crkve nakon koje se sva svetla gase, pre nego što u nju uđe grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima.

I hodočasnici i sveštensto kažu da Sveti oganj ne peče u prvim trenucima.

Crkva Svetog groba podignuta je na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrsao.

Prošle nedelje je tamo slavljen Uskrs po gregorijanskom kalendaru.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: