Turski tenkovi ušli u Siriju, Damask osuđuje

Svetske vesti - Sreda 24.08.2016 - 14:40

ISTANBUL - Sirijski pobunjenici koje podržava Ankara ušli su danas tri kilometra u sirijsku teritoriju u pravcu položaja ekstremista Islamske države u gradu Džarablusu i preuzeli kontrolu nad obližnjim selom, javila je agencija Anadolija.

Desetine turskih tenkova ušle na teritoriju Sirije; Foto: IHA/AP Desetine turskih tenkova ušle na teritoriju Sirije; Foto: IHA/AP

"Slobodna sirijska vojska, kako zovem umerenu opoziciju, ušla je u Siriju", izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Pozivajući se na neimenovane zvanične izvore, Anadolija je navela da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad selom Kaklidžeh.

U akciji borci sirijske opozicije imaju podršku turske artiljerije.

Agencija Frans pres je ranije javila da su desetine turskih tenkova ušle na teritoriju Sirije i da gađaju položaje džihadista.

Turske i koalicione snage na čelu sa SAD u sredu ujutro su pokrenule operaciju čišćenja sirijsko-turske granice od ekstremista Islamske države.

Vlada Sirije je osudila ulazak turskih snaga u Siriju navodeći da je to otvoreno kršenje suvereniteta te zemlje, javio je AP.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je vlada u Damasku pozvala Tursku da prekine agresiju pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Borba protiv terorizma se ne može voditi tako što će Islamska država da bude zamenjena drugom terorističkom organizacijom koju podržava Turska, navodi se u saopštenju sirijske vlade i dodaje da svaka operacija protiv terorista na sirijskoj teritoriji mora da bude u koordinaciji sa vladom i vojskom.

Sirijska vlada navodi da su turski tenkovi i oklopna vozila prešla granicu Sirije pod zaštitom savezničkih vazdušnih snaga koje predvode SAD.

Vojna operacija „Štit Eufrata“ koju turska vojska izvodi na severu Sirije ima za cilj da eliminiše pretnje koju predstavljaju teroristička organizacija DAEŠ i pripadnici sirijskih Kurda, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Prema njegovim rečima, operacija će biti završena čim ova pretnja bude eliminisana.

Turska je spremna da u Siriji sarađuje i sa međunarodnom koalicijom i sa Rusijom, dodao je Erdogan.

Turska vojska je uz podršku međunarodne koalicije otpočela vojnu operaciju na „čišćenju“ sirijskog grada Džarablusa od militanata DAEŠ-a.

Avioni turskog Ratnog vazduhoplovstva izveli su udare po pozicijama militanata.

U Siriju su tokom operacije ušli i turski specijalci u pratnji tenkova.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: