Ubijen vođa ruske opozicije

Svetske vesti - Subota 28.02.2015 - 00:06

Vođa opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti i kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina, Boris Nemcov (55), ubijen je sa četiri hica iz pištolja u petak oko 23.40 u centru Moskve, saopštila je ruska policija.

(Foto: musavat.com) (Foto: musavat.com)
Na njega je pucano iz automobila u pokretu, dok je išao preko mosta Boljšoj Moskovrečji u pratnji ženske osobe iz Ukrajine.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin odmah je informisan o ubistvu Nemcova, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.
 
- Putin je istakao da ovo brutalno ubistvo ima sve zankove naručenog ubistva i da je veoma provokativno. Predsednik je izrazio duboko saučešće porodici tragično preminulog Nemcova - naveo je Peskov, dodajući da je Putin naredio sprovođenje istrage.
 
Sam Nemcov je pre dve nedelje za jednu belorusku televiziju izjavio da se plaši daće ga Putin ubiti.
 
Nemcov je rođen 1959. godine. Bio je zamenik premijera tokom mandata predsednika Borisa Jeljcina 1990-tih godina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova, Nižnji Novgorod. Od 2012. bio je lider RPR-PARNAS partije.
 
Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar. Iako se poslednjih godina bavio više biznisom nego politkom, Nemcov je ostao u opoziciji, kritikujući Putinovu vladu.
 
Ubistvo Borisa Nemcova dogodilo se svega dan pre opozicionog marša u Moskvi, kojeg je aktivno promovisao.
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: