Zaplenjeno 3,5 tona kokaina

Svetske vesti - Utorak 30.06.2015 - 16:29

Španska policija je zaplenila 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra u okviru akcije razbijanja međunarodne mreže krijumčara droge "Vinetu". Među krijumčarima su bili i državljani Srbije, bivši pripadnici vojske.

Akcija sprovedena zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije.
 
Sedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, koji su, kako se navodi, bivši pripadnici vojske. Kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, objavio je španski list Rason, prenosi Tanjug.
 
U operaciji pod nazivom "Vinetu" uhapšeno je ukupno 69 lica na teritoriji Španije i još nekih država, a u akciji je učestvovala španska policija u saradnji sa mornaricom i poreskim vlastima, ali i policijske vlasti Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugalije, Australije, Velike Britanije i Nemačke.
 
Među 26 uhapšenih u Španiji, od kojih je većina privedena u Madridu, nalazi se i vođa grupe koji je javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i koji je živeo u luksuznom stanu u Madridu u kom je pronađeno 773.000 evra u gotovini.
 
Madrid i Valensija su služili kao baza za uvoz droge u Španiju, tako da su članovi kartela konstantno putovali za Španiju i druge zemlje kao Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Dominikansku Republiku, Brazil, Peru, Kolumbiju i Venecuelu.
 
Zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović je u Madridu, na konferenciji za medije povodom akcije zaplene kokaika, istakla da je rezultat ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije.
 
"Ova akcija je pokazala opredeljenost Srbije da pitanje bezbednosti rešava zajedno sa partnerima na globalnom nivou. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović insistira da srpska policija međunarodnu saradnju ostvaruje na najvišem nivou", rekla je Hrkalovićeva, navodi se u saopštenju MUP-a.
 
Prema njenim rečima, rezultati zajedničke akcije su izuzetni, pre svega po količini zaplenjenih narkotika, gotovog novca, kao i broja uhapšenih osoba.
 
Navela je i da je iskazan visok nivo profesionalnosti, upornosti i sposobnosti da se na pravi način obrade dobijene informacije, a metodologija korišćena u radu bila je inovativna u mnogim aspektima i poslužiće na budućim predmetima.
 
"Sve informacije dostavljane su preko oficira za vezu Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije, kao glavnom koordinatoru. Istovremeno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, korišćenjem specijalnih istražnih metoda, počelo se sa prikupljanjem dokaza, kao i vođenjem finansijskih istraga protiv osoba obuhvaćenih obradom", rekla je zamenica šefa Kabineta.
 
Dodala je da se Srbija bespoštedno bori protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su uspele da razviju mrežu trgovine drogom na prostoru Južne Amerike i u zemljama Zapadne Evrope, i stvore organizacije koje ne poznaju verske, nacionalne, kulturološke ili bilo kakve druge barijere. 
Tanjug

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: