Zašto se Holbruk svađao sa Obamom?

Svetske vesti - Četvrtak 23.04.2015 - 19:44

Tajni audio dnevnik američkog diplomate Ričarda Holbruka otkriva detalje o njegovim sukobima sa Obamom, kao i sa generalom Petraeusom u Avganistanu.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Tokom leta 2010. godine Ričard Holbruk, specijalni predstavnik Vlade SAD za Avganistan i Pakistan, počeo je da snima tajni audio dnevnik u kojem je čuvao svoje frustracije sa Belom kućom, navodi "Njujork Tajms".

Podsećamo, Holbruk bio je jedan kreatora Dejtonskog sporayuma kojim je u novembru 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, a imao je važnu ulogu i u pregovorima sa Slobodanom Miloševićem 1998. godine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Osim toga, on je bio glavna osoba koja je zastupala interesa SAD tokom pregovora u Rambujeu na kojima su obezbeđeni uslovi za početak bombardovanja Jugoslavije.

- To je stvarno način na koji Bela kuća razmišlja. Oni nemaju duboko razumevanje problema, već sve više zaluđuju sebe da znaju sve o nečemu - navodi Holbruk u zapisu dnevnika iz 12. avgusta 2010. godine.

Međutim, Holbruk, diplomata koji je radio za svakog predsednika SAD iz tabora Demokrata od 60-ih godina (Kenedi, Džonson, Karter, Klinton i Obama), bio je poznat po sukobu sa Obaminom administracijom.

Holbrukovi audio zapisi su samo jedan deo dokumentarca „Diplomata“ koji će biti prikazan na Tribeka filmskom festivalu, dok će ga HBO pustiti na jesen.

U zapisima se navode njegove sumnje u odluku Baraka Obame da pošalje na desetine hiljada dodatnih vojnika u Avganistan kako bi to dovelo do završetka rata. Za razliku od toga Holbruk je spremao planove da počne pregovore sa Talibanima, Avganistanom, kao i njihovim susedima Iranom i Pakistanom.

On koji je, kako ističe „Njujork Tajms“, 15 godina ranije napravio mirovni sporazum za okončanje rata u Bosni, ističe da ne veruje da bi mogao da progura svoju ideju kroz najviše nivoe Obamine administracije.

- Previše si spor, nemaš strategiju, predsednik je veoma nezadovoljan’, rekao mi je Obamin savetnik Tom Dilon kad sam posetio Belu kuću - navodi se u zapisu od 11. avgusta 2010.

- Rekao sam, Tome, mi imamo strategiju, samo što nam vi nikada niste dozvolili da je iznesemo. To ga je samo još više razbesnelo - ističe Holbruk u svom dnevniku.

Kako ističe „Njujork Tajms“, znalo se da je Holbruk imao loše odnose sa Obamom koji mu se jednom rugao zbog toga što insistira da ga zovu Ričard, a ne Dik.

Osim ličnih sukoba sa Obamom, audio zapisi otkrivaju i sukob sa generalom Dejvidom Petraeusom koji je u to vreme bi zapovednik koalicije u Avganistanu predvođene SAD.

General je Holbruka često nazivao „diplomatski pomoćnik“, što je nadimak koji se diplomati nije sviđao jer mu nije godilo da bude bilo čiji pomoćnik, ističe „Njujork Tajms“.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: