Majmuni i deca razmišljaju na sličan način

Zabava - Nedelja 02.11.2014 - 13:46

U novoj studiji, naučnici iz Nemačke, Španije i Italije pronašli su dokaze da odrasli majmuni tri vrste (bonobo, šimpanze i kapucini) i ljudsko dete od tri godine, imaju identično osnovno znanje o fizičkim objektima.

Beta / Brandon Wade/AP Images for The Humane Society of the United States and Chimp Haven Beta / Brandon Wade/AP Images for The Humane Society of the United States and Chimp Haven

Sve se svodi na test koji uključuje konopac i nagradu.

-Test smo osmislili kako bismo shvatili na koji način majmuni doživljavaju svet oko sebe. Da li oni imaju ideju o apstraktnim osobinama kao što su gustina ili težina ili se oslanjaju samo na ono što vide, što rade i što zauzvrat dobiju? - rekla je Amanda Sid sa Univerziteta Sent Endrju.

Eksperiment je sproveden nad majmunima i decom, a zadatak je uključivao kutiju sa dva komada konopca, prekinutim i netaknutim, koji su bili povezani za nagradu. Samo povlačenje netaknutog konopca zauzvrat bi donelo nagradu u obliku hrane.

U jednoj varijanti kutija je bila pokrivena (sa slikovnim objašnjenjem pravila) dok je u drugoj kutija bila otvorena kako bi majmuni i deca mogli da imaju direktan uvid u pravila.

Obe verzije sa sobom su nosile isti zadatak – izbeći prekinuti konopac i izabrati onaj netaknuti. U “pokrivenoj verziji” ispitanici su morali da se oslanjaju na "objašnjenje" bez mogućnosti da vide šta se u kutiji zapravo dešava.

Svi testirani majmuni i deca pokazali su bolje snalaženje kada je pred njih bila postavljena otvorena kutija.

Istraživači zato tvrde da test dokazuje da majmuni i mala deca na isti način doživljavaju slične probleme i da je brzina učenja jednaka kod obe grupe.

B92, KLIX.BA,OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: