Muževi na porođaju samo povećavaju bol

Zabava - Sreda 21.01.2015 - 13:04

Novo istraživanje ukazuje na to da muževi u porodilištu s kojima žene nisu dovoljno bliske samo pogoršavaju bol porođaja.

Foto: Andrés Nieto Porras/flickr.com Foto: Andrés Nieto Porras/flickr.com

Nema sumnje kako je donošenje deteta na svet jedno od iskustava koje ljude zauvek promeni, no novo istraživanje ukazuje na to kako neki očevi stvarno ne bi trebalo da budu prisutni tokom porođaja. Londonski univerzitet King's College i Hertfordshire napravili su istraživanje prema kojem žene koje nisu dovoljno bliske sa svojim muževima doživljavaju veću bol kad su oni prisutni u porodilištu tokom porođaja.

Prisutnost muževa tokom porođaja postala je popularna sedamdesetih godina, a ranija istraživanja tvrdila su kako ženi treba manje sredstava protiv bola ako su im muževi bili prisutni na porođaju. Novo istraživanje pokazalo je kako je bol obrnuto proporcionalna bliskosti koju žene osećaju prema muževima.

Tokom eksperimenta žene su primale srednje jake laserske udare u jedan od prstiju, nakon čega su morale da daju svoju ocenu bola. Naučnici su takođe izmerili aktivnost u mozgu pri svakom udaru.

Osim pitanja o jačini bola, žene su ispunile upitnik o svojim osećajima prema partneru. Što su žene bile škrtije s informacijama o bliskosti u vezi, to je jačina bola koju su osećale tokom eksperimenta bila veća. Žene koje osećaju bliskost s partnerom nemaju nikakve promene u jačini bola – ni pozitivne ni negativne.

Francuski akušer Mišel Odent tvrdi kako su očevi na porođaju odgovorni za povećavanje broja carskih rezova jer su žene napetije kad su oni u blizini što smanjuje proizvodnju hormona koji pospešuje porođaj.

Moguće je kako se prethodna istraživanja koja povezuju prisutnost muževa na porođaju s pozitivnim rezultatima zapravo ne odnose na bol, već na opšte potrebe vezane za rođenje deteta. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Social Cognitive and Affective Neuroscience”.
 

TPORTAL, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: