Najbolji način da prestanete da pušite

Zivot i stil - Nedelja 15.03.2015 - 20:58

Postoji naš "ljudski mozak“ koji odlučuje šta bi trebalo da radimo i "životinjski“ koji deluje instinktivno. I upravo nas taj "životinjski“ deo naše ličnosti sprečava da prestanemo da pušimo.

foto: thinkstock foto: thinkstock

A čak i ako uspemo da mu se odupremo, pred nama je dug put, a nauka je otkrila šta moramo da uradimo kako bi držali stvari pod kontrolom.

Od samog trenutka kada odlučimo da želimo da prestanemo da pušimo, i koncentracija nikotina u mozgu počinje da opada – što će se desiti nakon sat ili dva – i počinje da nam se javlja želja za cigaretom. Potrebno je da pronađemo način da joj se odupremo po svaku cenu.

A nauka ima par saveta koji mogu da pomognu:

Nema ustezanja

Najboje je ne smanjivati broj cigareta pre samog čina prestajanja – samo odaberite trenutak i raskrstite sa cigaretama.

Uspravite se nakon padanja

Jednom kada ste doneli odluku, uradite sve što je u vašoj moći da izbegnete povremene povratke poruku. Ali kao se to i desi, nemojte biti prestrogi prema sebi i definitivno nemojte odustati – budite još odlučniji.

Budite spremni na sve

Očekuju vas bes, nemir, glad, manjak koncentracije i depresija. Ovo su sve simptomi skidanja sa nikotina i proći će za par nedelja. Verovatno ćete se i ugojiti, ali ne brinite o tome dok ste u procesu odvikavanja. Od velike pomoći može da bude i neka fizička aktivnost pošto može da sman ji potrebu za nikotinom.

Oslobodite se iskušenja

Počnite da razmišljate kao nepušač. Recimo, u prodavnici nemate potrebu da zapalite cigaru jer je pušenje zabranjeno – neka vaš život bude poput te prodavnice.

Klonite se iskušenja. Ako možete da izbegavate sva mesta i situacije koje bi mogle da vas nateraju da poželite cigaretu, to će biti od velike pomoći.

Planirate šta sve možete da radite tokom pauza ili obroka što bi moglo da zameni pušenje. Najveći rizik verovatno će predstavljati drugi pušači i kontakt sa njima bi trebalo da bude sveden na minimum.

E-cigarete

Možda možete da probate da iskontrolišete porive uz pomoć elektronske cigarete. Iako o njima znamo manje nego o drugim nikotinskim proizvodima, one očigledno pružaju pomoć ljudima koji pokušavaju da ostave cigarete i predstavljaju jedan od najpopularnijih metoda da se to ostvari.

Međutim, ako u nekom trenutku pokleknete, ne birnite. Napravite pauzu i ponovo pokušajte kada budete bili spremni.
 

24SATA.RS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: