Najveća tajna kraljice krimića: Gde je Agata Kristi bila 11 dana?

Zivot i stil - Sreda 16.09.2015 - 14:19

Najprodavanija spisateljica krimića svih vremena u biografiji krije jednu nikad otkrivenu misteriju.

Posumnjali su da će je naći živu. Foto: Screenshot Posumnjali su da će je naći živu. Foto: Screenshot

Prema rečima mnogih - nova naslednica Dena Brauna, spisateljica Kate Mos (nema veze s manekenkom), odlučila je da se 'poigra' s najvećom misterijom iz života Agate Kristi - njenim nestankom u decembru 1926. godine.

Naime, poznatoj spisateljici te je godine preminula majka, a ona se sa tim bolom nosila na jedini način koji je znala - 'utapajući' se u celodnevnom pisanju. Zahvaljujući tome je objavila 'Ubistvo Rodžera Ekrojda', knjigu zbog koje joj je naglo porasla popularnost, ali je došlo i do raspada njenog braka.

Njen suprug Arči joj je početkom decembra rekao da je napušta, da bi u petak uveče, 3. decembra, Agata nestala bez traga.

Nakon nekoliko dana, počelo se sumnjati da je mrtva, a njen automobil je brzo pronađen u blizini kuće Arčijeve prijateljice, Nensi Nil. Svakodnevno su novinske članke punile izjave ljudi koji su tvrdili da su je videli. Na kraju je tražilo 1000 policajaca i 15.000 volontera.

Već su gotovo svi posumnjali da je više nikad neće videti živu, kad je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Jorkširu, gde se upisala pod prezimenom Nil, istim onim kakvo je imala žena pred čijom je kućom ostao njen auto.

Agata je tvrdila da se ničega ne seća i lekari su brzo zaključili da je reč o klasičnom slučaju amnezije, iako su neki i danas uvereni da je namerno sve inscenirala kako bi privukla pažnju i poboljšala prodaju svog nadolazećeg romana.

Dve godine posle, Arči se oženio s Nensi, pa je cela priča postala još čudnija ako znamo da je Agata bila pred kućom muževljeve ljubavnice. Mada sve ovo donekle zvuči i potpuno razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive stresnog stila života, kad nije nimalo teško shvatiti da bi osoba nakon toliko dogodovština u jednoj godini jednostavno 'pukla' i malo nestala.

Celu tu priču ekskluzivno je, kroz oči izmišljenog radnika hotela u kom je odsela Agata tokom svog nestanka, prepričala, tj. napisala Kate Mos za BBC, tvrdeći da se i tako svi odgovori i uvid u dušu poznate spisateljice mogu naći na stranicama njenih dela, kao i u slučajevima drugih pisaca uostalom.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: