NASA: Svet polako ostaje bez vode

Zivot i stil - Ponedeljak 22.06.2015 - 10:09

Oko 35 odsto vode dolazi iz akvifera, velikih podzemnih izvora, ali ove zalihe iz dana u dan nestaju sve brže, upozorila je američka svemirska agencija (NASA).

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

U poslednjoj deceniji iz više od polovine najvećih svetskih izdana (ukupno 37) uzeto je više vode nego što je obnovljeno, a 13 akvifera krajnje je ugroženo, upozorava NASA.

Uprkos tome što ukupan kapacitet akvifera nije poznat, najnoviji podaci pokazali su da su manji nego što se ranije mislilo.

"Znamo da uzimamo više nego što vraćamo, tako da je samo pitanje dana kada to više nećemo moći da činimo. I uprkos tome, mi i dalje pumpamo vodu, što je zastrašujuće”, izjavio je jedan od istraživača za “Los Angeles Times”.

U najgorem stanju su akviferi smešteni ispod siromašnih i gusto naseljenih područja poput severozapadne Indije, Pakistana i Severnoj Africi, dok se onaj na Arapskom poluostrvu – koji koristi više od 60 miliona ljudi –ne obnavlja gotovo uopšte.

Da bi se akviferi vratili u prvobitno stanje, potrebno je da prođe par hiljada godina.

"Ne postoji beskonačna zaliha vode. Moraćemo da udružimo snage i dobro da razmislimo o ovom pitanju jer nam ponestaje vode”, zaključio je NASA-in istraživač.

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: