"Plavi jezik" hara i na jugu

Lokalne vesti - Subota 25.10.2014 - 09:26

Na području grada Vranja u brdsko planinskim selima među domaćim životinjama se pojavila bolest „plavog jezika“ .

Bolest se poznaje po plaviu jezika, foto vanila.rs Bolest se poznaje po plaviu jezika, foto vanila.rs

Prema rečima nadležnih u Veterinarskoj stanici, na području Vranja, Trgovišta i Vladičinog Hana od „plavog jezika“ uginulo je četrdesetak koza i ovaca, i dve krave. Najveći broj obolelih životinja je u selu Poljanica.

Veterinar Dejan Tričković kaže da bolest „plavog jezika“ nije bila uobičajena za ovo podneblje, ali se zbog klimatskih promena pojavila ove godine.

- U slivu Morave imali smo samo zaraženih u selu Rusce, a bilo je nekih sumnji da i u Dubnici, Pavlovcu i banjskim selima ima obolelih goveda. Laboratorijski, bolest nije potvrđena – kaže Tričković.

Bolest se prema njegovim rečima prenosi putem komaraca i u pitanju je  virusna etiologija.

- Smrtnost se kreće do 30 odsto. Simptomi su blago povišena temperatura,   gubitak apetita i iscedak iz nosa i očiju, a u kasnijoj fazi bolesti se javljaju promene na jeziku životinja  i on dobija plavu boju otud i naziv te bolesti „plavi jezik“.

Smrtnost na sreću nije velika tako da nismo imali velika uginuća na ovom području– objašnjava Tričković.

Nadležni napominju da trenutne vremenske prilike ne pogoduju komarcima koji su prenosioci bolesti, tako da bolest  jenjava .

- Preporučivali smo da se stoka ne izvodi na pašu, da se na vratima i prozorima staja stavljaju zaštitne mrežice i da se na taj način spreči širenje zaraze – kaže na kraju Tričković.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: