Religija i fizika se ne isključuju

Zivot i stil - Nedelja 27.09.2015 - 10:06

Generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Diter Hojer sumnja da će čovečanstvo doći do "Teorije svega" i pored pokušaja kakve predstavljaju teorija Velikog praska, Teorija struna ili Teorija multiverzuma.

Da li je moguća Da li je moguća "teorija svega". Rolf-Diter Hojer (Foto: Gettyimages)

"Mi zaista ne znamo da li je naš univerzum jedini. Zašto bismo bili jedini? Ali, sumnjam da ćemo doći do teorije svega. Posebno što nisam siguran da smo sposobni da formulišemo šta je to "sve". To je već pitanje folozofije", rekao je Hojer u intervjuu za "Politiku".

"Nije nemoguće formulisati univerzalnu teoriju na osnovu celokupnog znanja koje smo do sada skupili, ali otkud znamo da je sve što znamo ujedno i sve što bi trebalo da znamo? Ipak, u prirodi je čoveka da želi sve da zna, pa će on to i pokušavari", smatra Hojer, fizičar i generalni direktor kome je Univerzitet u Beogradu pre nekoliko dana uručio počasni doktorat.

Hojer misli i da rezultati istraživanja u CERN-u, na izvestan način približavaju fiziku i metafiziku, kao i da su donekle ezoterična, daleko od svakodnevice. "Uvek postoji trenutak kada znanje zastane i kada počinje filozofija, metafizika ili religija. To je neka vrsta interfejsa koji se pomera i koji zahvata sve te discipline. Ako mi koji se njima bavimo ne razgovaramo, onda nemamo punu sliku. Najveći je problem što se jezici naših oblasti razlikuju, što ne koristimo isti vokabular", kazao je Hojer.

Hojer, takođe, smatra da se religija i fizika ne isključuju. "Mislim da crkva mora da bude zainteresovana, jer je to u njenom interesu. Upoznao sam i bivšeg papu Benedikta i sadašnjeg Franju. Zanimalo me je šta imaju da kažu o našim radionicama koje organizujemo u okolini CERN-a, baš jednu imamo sad u oktobru. Ne samo što nisu protiv, već oni i učestvuju. Ljudi različitih veroispovesti rado dolaze i to me raduje. Vodimo vrlo otvorene diskusije", kaže Hojer.

Na pitanje da li postojeći obrazovni sistemi mogu da isprate naučno-tehnološku akceleraciju ili je potrebna nova pedagogija, Hojer je odgovorio da je ona neophodna. "U školi vi počinjete od fizike iz 18. veka, što je sve u redu, ali to su samo osnove. Kad tako startujete često ne stignete do velikih pitanja. Smatram da bi trebalo da bude obrnuto. Poći od najvećih pitanja. Zainteresovati decu da logički razmisle šta im je to potrebno da bi odgonetnuli najveće tajne. Kad saznate na koja pitanja želite da odgovorite lakše prihvatate da naučite osnovu, jer vam je tako jasnije zašto je učite i čemu će vam ona poslužiti", rekao je direktor CERN-a.

Komentarišući mesto Srbije - koja kao pridruženi član čeka na punopravno članstvo u CERN-u - i naš obrazovni sistem u ovim naučnim tokovima, Hojer je rekao da se institut trudi da organizuje obuku srpskih nastavnika i da ih dodatno motiviše, kao i da bi trebalo više promovisati nauku, kako bi se stvorila prijateljska baza za istraživanja.

"Posebno je važno da vaš privatni sektor shvati da postoji šansa za zaradu putem učešća na tenderima za razne nabavke koje su CERN-u potrebne. Vi imate takozvanog oficira za vezu kod nas i on već zna šta bi Srbija mogla da nam omogući. Organizovaćemo uskoro i posetu predstavnika privatnog sektora našem institutu. Eto rešenja za napredak vašim malih i srednjih preduzeća", zaključio je Hojer za "Politiku".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: