Bebe koje duže sisaju imaju bolje intelektualne sposobnosti

Zivot i stil - Petak 03.06.2022 - 13:29

Istraživanje sprovedeno na više od 7.800 britanske dece proučavalo je decu koja su se hranila majčinim mlekom manje od dva meseca, od dva do četiri meseca, od četiri do šest meseci ili više od godinu dana.

FOTO: Pexels FOTO: Pexels
Istraživači su otkrili da su ona deca koji su najduže sisala, duže od godinu dana, pokazala najbolje rezultate u testovima vokabulara u uzrastu od 14 godina u poređenju sa decom koja nisu bila dojena.
 
Istraživanje su sproveli stručnjaci sa univerziteta Oksford, a zaključili su da su razlike u rezultatima podrazumevale i tri boda niže na testu inteligencije kod nedojene dece.
 
Dojenje se povezivalo sa diskretnim povećanjem inteligencije kod dece čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su inteligencija njihove majke i njihove socioekonomske okolnosti.
 
"Ovi rezultati mogli bi da izazovu zabrinutost kod žena koje nisu dojile ili nisu mogle da doje. Zbog toga je važno da se ženama koje žele da doje pruži podrška u tome", rekla je dr Rene Pereira-Elias, koja je vodila studiju.
 
Majčino mleko sadrži višestruko nezasićene masne kiseline i hranjive supstance poput gvožđa koje pomažu u razvoju dečjeg mozga. Stručnjaci kažu da dojenje takođe pomaže da deca razviju manje infekcija i bolesti, prenosi Index.hr.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: