Čisteći štalu pronašao umetnička dela milionske vrednosti

Zivot i stil - Ponedeljak 11.04.2022 - 13:09

Godine su protekle dok se ispostavilo da gomila smećem prekrivenih umetničkih dela nađena u jednoj napuštenoj američkoj štali vredi milione.

Foto: Džared Vipl Foto: Džared Vipl
Automehaničar Džered Vipl iz Voterberija je još 2017. za dodatni honorar praznio kontejner s otpadom iz jedne štale koju je trebalo raskrčiti i naišao na njemu zanimljive predmete prekrivene prljavštinom, koje je zadržao.
 
Vipl je mnogo kasnije saznao da su to dela Frensisa Hajnsa, američkog apstraktnog ekspresioniste koji je umro 2016. u 96. godini, a svoja dela je držao u štali, izvestila je Medijska grupa Herst za Konektikat.
 
Hajns je bio poznat po delima nazvanim "umotavanje": predmete je obmotavao tkaninom. Njegova umetnost je poređena sa delima bugarsko-francuskog para Krista i Žane-Klod, koji su postali poznati po ogromnim takvim instalacijama širom Evrope, uključujući umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu.
 
I Hajns je umotao desetak zgrada u Njujorku, uključujući Kapiju na Vašingtonovom trgu, Aerodrom JFK i autobuski terminal u luci, rekao je kustos Piter Hejstings Falk.
 
Stotine umetničkih dela koje je Vipl našao u kontejneru su slike, skulpture i mali crteži. Falk je procenio da se "zamotane" slike mogu prodati za oko 22.000 dolara po komadu, a crteži za po 4.500 dolara.
 
Vipl je prošle godine neka od tih dela izložio u galeriji u Voterberiju, a nedavno je odlučio da proda deo blaga. Sarađuje sa jednom njujorškom galerijom u pripremi izložbi u Njujorku i Konektikatu sledećeg meseca.
 
Otkako je pronašao napuštenu riznicu, Vipl je istraživao Hajnsov rad i kontaktirao umetnikovu porodicu koja mu je, kako je rekao, dozvolila da zadrži i proda umetnička dela.
 
"Izvadio sam ih iz kontejnera i zaljubio se u njih", rekao je Vipl za novine. "Povezao sam se s tim. Cilj mi je da unesem Hajnsa u istorijske knjige".
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: